Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΙ

  Στις 22-8-2023 ο Ιερέας μας, πατέρας Ιωάννης Καλής τέλεσε Εσπερινό με αρτοκλασίες στην Εκκλησία της Παναγίας στην περιοχή Φαρμάκι. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν η συμμετοχή των πιστών αρκετά ικανοποιητική, αν και πολλοί προτίμησαν τον καθιερωμένο εορτασμό στις 23-8.

  Η περιοχή Φαρμάκι παλαιότερα είχε αρκετό νερό με το οποίο οι Αετοβουναίοι πότιζαν τα κτήματά τους, τα ζώα τους και φυσικά ήταν πόσιμο. Μετά την Επανάσταση του 1821 ήταν διαφιλονικούμενη περιοχή για τους Λαπαίους και τους Σουλιμαίους, με τους Αετοβουναίους να μένουν τελικά κύριοι της περιοχής. 

  Στην περιοχή υπήρχαν ερείπια κατεστραμμένης μεγάλης Εκκλησίας. Δίπλα της είχε οικοδομηθεί μικρότερη Εκκλησία κάτω από την οποία περνούσε το νερό που πότιζε τα τριγύρω κτήματα. Αποτέλεσμα αυτού και αυτή η Εκκλησία να γκρεμιστεί.

  Το 1956 ο Γρηγόρης Γκότσης ή Γκρέκας δώρησε το κτήμα για να χτιστεί η Εκκλησία της Παναγίας με δαπάνες του Δήμου Γ. Φωτόπουλου. Ο εορτασμός στις 23 Αυγούστου τα παλαιότερα χρόνια ήταν εντυπωσιακός, με τη συμμετοχή κατοίκων του Αετού, Δωρίου και Κόκλα. Την παραμονή σε δύο ή τρία σημεία γινόταν πανηγύρι με παραδοσιακά όργανα και αρκετούς μικροπωλητές.

  Σήμερα το νερό έχει χαθεί. Το μέρος που ήταν η βρύση με τον κάνταλο καθώς και ο δρόμος έχει γεμίσει βάτα, όπως θα δείτε στην τελευταία φωτογραφία.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου