Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ - Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ


                    Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ 
   
    Ένα επάγγελμα απ΄ αυτά που έφαγε ο χρόνος και παραμέρισε η εξέλιξη.

  Υπάρχει στο χωριό μας, μια συμπαθητική και γραφική μορφή, ο Μαυροειδής ο Καραϊσκος. 

  Κοντοκαμωμένος και καλοϊσκιωτος , απλός και καθημερινός, καλοσυνάτος άνθρωπος με κάτασπρα μαλλιά, άριστος μάστορας της ραφτικής, με σβέλτο μυαλό, που μια ζωή ολόκληρη δόθηκε στην τέχνη του με πείσμα, γούστο και μεράκι.

 Τις πρώτες γνώσεις της ραφτικής τις πήρε σε ηλικία δέκα εφτά χρόνων από τον παλιό ράφτη και θείο του Νικόλα Καραϊσκο, καλό μάστορα και καλό συγγενή όπως λέει. 

 « Δεν έπρεπε να πάω, αναλογίζεται, γιατί ο μπάρμπας προόριζε για το επάγγελμα το γιό του τον Αρίστο. Όμως όχι μόνο με καλοδέχθηκε αλλά και μου μετέδωσε απλόχερα όλα τα μυστικά της τέχνης, Θεός συγχωρέσ' τον.»

  Έγινε ράφτης ο Μαυροειδής και στα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής έχει ράψει ρούχα σε αμέτρητους ανθρώπους και εκατοντάδες γαμπρούς. 

   Τα εργαλεία του υπάρχουν. Μεζούρες για μέτρημα, σαπούνια για σημάδεμα, ψαλίδια για κόψιμο, βελόνες, δαχτυλήθρες, πήχες, γωνίες, ξυλοσίδερα, και μια μηχανή SINGER. 

   Η καθημερινότητά του είναι δύσκολη μακριά από τον μεγάλο σεβντά του που είναι τα εργαλεία και ο πάγκος της τέχνης του. Γι’ αυτό και τώρα στα ογδόντα τέσσερα χρόνια του, δεν αρνείται να καταπιαστεί με επιδιορθώσεις, στενέματα και κοντύματα. Για να ακονίζει το μυαλό του και να θυμάται την τέχνη του, όπως λέει.

   Ακονίζει το μυαλό του, εξασκεί το σώμα του με καθημερινό περπάτημα, κουβεντιάζει ήσυχα και καλόπιστα στην παρέα, πίνει τσιπουράκι, χαμογελάει καλόκαρδα σαν έφηβος, ντύνεται μερακλίδικα σαν παλιός ράφτης γι’ αυτό και φαίνεται είκοσι χρόνια νεώτερος. 

  Να 'σαι καλά Μαυροειδή, κι’ αν είναι κάτι να πάρεις απ’ τον πατέρα σου, πάρε τα χρόνια του. Να τα εκατοστίσεις και εσύ όρθιος και χαμογελαστός πάντα.

 Ναπολέων Γκότσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου