Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ο ΑΕΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ -ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΓΓΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Στην Πολυθέα Μεσσηνίας έναν τόπο όμορφο και φιλόξενο, 14 Στελέχη και 34 Μεγάλοι Οδηγοί, από τα Τοπικά Τμήματα: Παπάγου Ν. Φιλαδέλφειας, Ανάκασας, Βούλας, Σπάτων, Ραφήνας και Χολαργού, πραγματοποίησαν Κατασκήνωση Κοινοτικής Ανάπτυξης, από 27 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2012.
Με Κεντρική Ιδέα: "Αντικατοπτρισμοί 2012" ξεκίνησε η προσφορά στον τόπο.
Συνολικά το έργο της Κατασκήνωσης έγινε στην Πολυθέα Μεσσηνίας,  δύο δράσεις όμως πραγματοποιήθηκαν και στα γειτονικά χωριά, τον Αετό και το Μοναστήρι (Βαρυμπόμπι).
Οι Μεγάλοι Οδηγοί χωρίστηκαν σε 5 Ομάδες Ενδιαφέροντος:
1) Ομάδα Ενδιαφέροντος ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Στόχος αυτής της ομάδας  ήταν η συλλογή ιστορικών στοιχείων των δύο χωριών (Αετός, Μοναστήρι-Βαρυμπόμπι) και η καταγραφή τους με την πρωτότυπη μέθοδο του infogramm. Με αυτόν τον τρόπο η Ιστορία του κάθε χωριού θα αποτελεί ενδιαφέρον σημείο για τους επισκέπτες της περιοχής.
Το έργο:
Τα δύο ιστορικά στοιχεία με τα οποία ασχολήθηκε η Ομάδα είναι
α) Ιστορία Μοναστηριού. Η καταγραφή αποτυπώθηκε στο Καφενείο Μοναστηριού
Με τη μέθοδο των συνεντεύξεων από κατοίκους του Μοναστηριού έγινε η συλλογή για την Ιστορία του χωριού. Οι τοίχοι του καφενείου του χωριού  διακοσμήθηκαν από το infogramm (κείμενο και φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων) έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης του χωριού να μαθαίνει την ιστορία της περιοχής με ελκυστικό τρόπο! 
β) Καταστροφή χωριού από τους Γερμανούς. Η καταγραφή αποτυπώθηκε στο σχολείο του Αετού.
Ο Αετός κάηκε το 1944 από τους Γερμανούς. Το σχολείο του Αετού –καταπληκτικό κτήριο 19ου αιώνα, χτισμένο επί Συγγρού-  φιλοξενεί την αποτύπωση της ιστορίας του Αετού που έγινε με αντίστοιχη τεχνοτροπία. Ακόμη δημιουργήθηκε μια τάξη του ’60 σε μια από τις αίθουσες και σώθηκε το πεταμένο αρχειακό υλικό του σχολείου.
2) Ομάδα Ενδιαφέροντος ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στόχος αυτής της Ομάδας  ήταν η καταγραφή της διαδικασίας της παραγωγής του ψωμιού και του αλωνίσματος μέσω ενός ντοκιμαντέρ καθώς και η συντήρηση ενός αλωνιού της Πολυθέας.
Το έργο:
α) Αρχικά έγινε  η συντήρηση-καθαρισμός του αλωνιού της Πολυθέας.
β) Στη συνέχεια έγινε αλώνισματος που πήρε μέρος όλο το χωριό. Η ΟΕ είχε ζυμώσει λιόψωμα και σταφιδόψωμα, τα είχε φουρνήσει και τα μοίραζε σε όλο το χωριό. Μοναδικές εικόνες.
γ) Ταυτόχρονα η Ομάδα πήρε συνεντεύξεις από τους γηραιότερους του χωριού για όλη τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού. Από αυτό το υλικό δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε και στο πανηγύρι.
3) Ομάδα Ενδιαφέροντος ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ
Στόχος της Ομάδας ήταν ο καθαρισμός των μονοπατιών που ενώνουν τα χωριά Πολυθέα-Αετός, η σηματοδότησή τους και η δημιουργία ταμπελών για τους επισκέπτες της περιοχής. Ακόμη στόχος ήταν να στηριχθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι κάτοικοι τα  τελευταία χρόνια να κρατήσουν το ποτάμι-μονοπάτι καθαρό μια και την προηγούμενη δεκαετία λειτουργούσε ως «σκουπιδότοπος της περιοχής»
Το έργο:
α) Ο καθαρισμός και η διάνοιξη των μονοπατιών από φύλλα, κλαριά, πέτρες που είναι πια προσβάσιμα από κατοίκους και επισκέπτες
β) Η σηματοδότησή τους, το μονοπάτι αποτελεί ξανά δίκτυο ένωσης των δύο χωριών.
γ) Η δημιουργία πάνελ στην είσοδο –έξοδο των μονοπατιών για την ενημέρωση των επισκεπτών.
δ) δημιουργία κολυμπήθρων στο ποτάμι πλάι στο γεφύρι για να λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος αναψυχής. Στην ΟΕ συμμετείχαν και κάτοικοι του χωριού.
4) Ομάδα Ενδιαφέροντος ΠΑΙΔΙΟΥ
Στόχος αυτής της Ομάδας ήταν η δημιουργία και υλοποίηση παιδαγωγικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά του χωριού (5-15 χρονών) της Πολυθέας και του Αετού. Οι δράσεις κινούνταν γύρω από τη φροντίδα και την αγάπη για τον τόπο μας.
Το έργο:
α) Δημιουργία υπαίθριας βιβλιοθήκης στην πλατεία του χωριού μαζί με τα παιδιά του χωριού. Θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής βιβλιοθήκης, βιβλιοθηκονομίας, ανάγνωσης βιβλιών με τα παιδιά του χωριού. Την προμήθεια των βιβλίων ανέλαβε η Κατασκήνωση.
β) Δημιουργία τοιχογραφίας στο κέντρο του χωριού με τα παιδιά του χωριού
γ) Δημιουργία επιδαπέδιων παιχνιδιών για να μείνουν στο χωριό
δ) Καθημερινά παιχνίδια.
Στην ΟΕ συμμετείχαν και έφηβοι του χωριού και βοηθούσαν τους ΜΟ.
5) Ομάδα Ενδιαφέροντος ΘΕΑΤΡΟΥ
Στόχος αυτής της Ομάδας ήταν η πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης στην πλατεία του χωριού έτσι ώστε να υπάρχει ένα όμορφο πολιτιστικό δρώμενο στο  χωριό.

Σημαντική ήταν η καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, που  ήταν και η  βάση για τη την επιτυχία του έργου των Ομάδων για τον τόπο, και όπως οι ίδιοι ομολογούν, έκανε διαφορά στο χωριού τους.
Οι Μεγάλοι Οδηγοί και τα Στελέχη απόλαυσαν όλες τις στιγμές και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη κατασκήνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου