Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ




Όλοι έχουμε πληροφορηθεί ότι πέρυσι τέτοιο περίπου καιρό είχε ξεραθεί ο πλάτανος που ήταν μπροστά από το μύλο του Φωτόπουλου από την ασθένεια που χτυπά και εξολοθρεύει τα πλατάνια. Κλιμάκιο γεωπόνων που είχε πάει επί τόπου έκοψε τον πλάτανο προσπαθώντας να αποφύγει τη μόλυνση των διπλανών πλατάνων του Κεφαλαριού. Δυστυχώς αυτό που αντικρίζει κάποιος πηγαίνοντας στον Κεφαλάρη είναι ένα άρρωστο πλατάνι στην είσοδο του εξοχικού κέντρου. Τα Υπεραιωνόβια αυτά πλατάνια είναι το στολίδι και η ιστορία του Αετού, χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να φτάσουν το μέγεθος και την ωραιότητα που έχουν σήμερα. Πρέπει ο Δήμος Τριφυλίας ,Το Τοπικό συμβούλιο , ο Σύλλογος και όποιος άλλος από τους πατριώτες μπορεί να βοηθήσει να επέμβουν γρήγορα ώστε να σταματήσει το κακό στο δεύτερο αυτό πλάτανο και να μη μολυνθούν και οι υπόλοιποι. Φανταστείτε το τοπίο πως θα είναι χωρίς τα πλατάνια!!!!!!!!!!!!!!!!! Ανεβάζω τρεις φωτογραφίες που τράβηξα την μεγάλη Τετάρτη του 2011 από τον άρρωστο πλάτανο.

4 σχόλια:

  1. Γιωργος Σταθοπουλος26 Απριλίου 2011 στις 12:57 π.μ.

    Ευτυχως που αναδεικνυεις τα προβληματα.Αυτο το θεμα ειναι μειζον και πρεπει να τελειωσει αμεσως, Παναγιωτη πρεπει να ειδοποιηθουν ολοι οι φορεις, ακομα πρεπει να δουμε αν αυτο που συμβαινει ειναι τυχαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωνσταντίνα Ντεμίρη5 Μαΐου 2011 στις 10:49 π.μ.

    Έχουν ειδοποιηθεί οι φορείς (σε όλα τα επίπεδα και το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει). Η ασθένεια λέγεται μεταχρωματικό έλκος πλατάνου. Πρόκειται για ένα ξενόφερτο είδος μυκητα (Ceratocystis platani)που πιθανολογείται πως ήρθε στην Ευρώπη κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε ξύλινα κασόνια που μετέφεραν όπλα. Τα πρώτα πλατάνια που προσβλήθηκαν ήταν στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου έφθασε να εξαφανίσει μέχρι και το 85-90% των πλατανων στις πόλεις τους. Στην Ελλάδα λοιπόν, μάλλον ήρθε απο Ιταλικά φυτώρια μέσω μολυσμένων φυτών. Εντοπιστηκε στη Μεσσηνία το 2004 και αν και ο Τσόπελας που είναι ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ το κοινοποίησε στις Αρχές και ενημέρωσε ότι ειναι τρομερά επικίνδυνο καθώς λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έκανε τίποτα. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του μύκητα είναι μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπου κόβουν κλαδιά από μολυσμένα πλατάνια για τον χ, ψ λόγο και μετά όταν χρησιμοποιούν αυτά τα κοπτικά εργαλεία σε υγιή άτομα πλατάνου μολύνονται και αυτά. Ο μύκητας προκαλέι ΟΛΙΚΗ νέκρωση του δέντρου. Εάν προσβληθεί είναι συνήθως καταδικασμένο. Ο Τσόπελας με μια συνεργάτη του τη Νικολέτα, η οποία έκανε το διδακτωρικό της στο θέμα του μεταχρωματικού έλκους στη Μεσσηνία έχουν επισκεφθεί και τον Αετό. Αυτοί διέγνωσαν την αρρώστεια στον πλάτανο στο μύλο του Φωτόπουλου. Το δέντρο αυτό το νέκρωσαν με ζιζανιοκτόνο για να μη μεταδοθεί ο μύκητας, μέσω των ριζών και στα γειτονικά δέντρα. Απαγορεύεται η κοπή ή οποιος άλλος χειρισμός από άτομα που δε γνωρίζουν, καθώς μεταδίδεται και από το πριονίδι.Το δέντρο μέσα στο κέντρο ή έχει επηρεαστεί από το ζιζανιοκτόνο ή έχει προσβληθεί από το μύκητα. Χθες επισκέφθηκε τον Αετό η γεωπόνος του Δήμου προκειμένου να πάρει φωτογραφίες για να τις αποστείλει στο Τσόπελα. Ο τελευταίος θα έρθει στον Αετό τέλος Μαίου για να δει το πλατάνι. Το πρώτο πλατάνι μολύνθηκε επειδή έκοψε μια κλάρα του το συνεργείο της ΔΕΗ με μολυσμένα εργαλεία. Τα τελευταία χρόνια έχω ενημερώσει αρκετό-θέλω να πιστεύω - κόσμο στον Αετό γι' αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα..Το καλό της υπόθεσης είναι ότι έχουμε άμεση πρόσβαση με τους ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους και έντονα προβληματισμένοι..Ο μύκητας έχει νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια σε ρεματα και ποτάμια στη Μεσσηνία, Αρκαδία, ενώ τελευταία εντοπίστηκε και στην Ηπειρο. Περιμένω δική τους ενημέρωση αν το 2ρο πλατάνι είναι μολυσμένο. Ισως η γεωπόνος να έχει ειδοποιήσει και τον Γιαννίτσα. Έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς μπορώ να πω με σιγουριά ότι σκούρα τα πράγματα..Θα κάνω post ορισμένα links Που ίσως βοηθήσουν για περαιτέρω ενημέρωση.
    ΥΠΑΑΤ:
    http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/dasika/Platanos/Platanos.htm
    ΕΘΙΑΓΕ:
    http://efe.aua.gr/publications/phytopathological/phytopathologiko_fyllo_7.pdf

    ΥΠΕΚΑ:
    http://www.econews.gr/2011/01/26/news-platanos-upeka/

    http://www.kritonarsenis.gr/actions/view/Invasive-fungal-pathogen-threatening-planes-1/%CE%AD%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%82

    Ερώτηση στην Ευρωπαική Επιτροπή:
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2010-6943+0+DOC+XML+V0//EL

    Απάντηση της Επιτροπής:
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2010-6943&language=EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη5 Μαΐου 2011 στις 10:54 π.μ.

    Συμπληρωματικα:
    Η προέλευση του μύκητα είναι η Αμερική. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει θεραπεία. Οι Γάλλοι κάτι έκαναν με τη δημιουργία ενός ανθεκτικού υβριδίου. Αλλά αυτοί έχουν διαφορετικό είδος πλατάνου από το δικό μας που είναι ο Ανατολικός πλάτανος. Το ΕΘΙΑΓΕ πάντως κάνει πολλές ερευνητικές προσπάθειες..βέβαια και αυτοί δεν έχουν πόρους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργος Σταθοπουλος5 Μαΐου 2011 στις 1:10 μ.μ.

    Παναγιωτη νομιζω οτι το θεμα με τα πλατανια ειναι σοβαρο. Η Ντινα του ντεμιρη οπως ειδα μπορει να βοηθησει. Τα πλατανια ειναι Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή