ΑΕΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ από τους Παναγιώτη Καραϊσκο - Ναπολέοντα Γκότση
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
ΣΟΓΙΑ ΑΕΤΟΥ 10 - ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ - ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΝΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΛΕΤΤΗ
ΠΟΝΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 5/1/1825
Βρισκόμαστε χρονολογικά στις αρχές του 1825, έχει λήξει ο Δεύτερος εμφύλιος πόλεμος (Βλέπε, Αετός Τριφυλίας, ο τόπος, η Ιστορία, οι άνθρωποι, σελίδα 180, εκδόσεις ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ) .
Τα κυβερνητικά στρατεύματα με επικεφαλής τον ίδιο τον Ιωάννη Κωλέττη έχουν καταπνίξει την λεγόμενη Μεσσηνιακή επανάσταση, η οποία ξεκίνησε με αφορμή την άρνηση περιοχών της Τριφυλίας να πληρώσουν τους δυσβάσταχτος φόρους στην κυβέρνηση. Μεγάλος όγκος κυβερνητικών στρατευμάτων έχει εγκατασταθεί στην Μεσσηνία με αρχηγούς Στερεοελλαδίτες οπλαρχηγούς.
Η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη 1824 έχει λάβει δάνειο από την Αγγλία το οποίο κατασπατάλησε για να επιβληθεί στους αντιπάλους της στρατιωτικούς. Η κατασπατάληση του παραπάνω δανείου δεν δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την συνέχεια του αγώνα εναντίον των Τούρκων. Ο Νικόλαος Πονηρόπουλος Τριφύλιος αγωνιστής και Φιλικός αφού έχοντας ταχθεί με το μέρος της Κυβέρνησης Κωλέττη, ευρισκόμενος στο Ναύπλιο, του στέλνει επιστολή στις 5/1/1825 υποδεικνύοντας τρόπους για να βρει χρήματα από την Τριφυλία.
Η επιστολή βρίσκεται στα αρχεία της Ακαδημίας Αθηνών και έχει στοιχεία για αγωνιστές που μπορούν να εισφέρουν χρήματα στην Κυβέρνηση και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα τέσσερα κόλια της Τριφυλίας.
Εκλαμπρότατε
(Με σεβασμούς πολλούς) σας έγραψα εκτεταμένως τα περί Αρκαδιάς, ήδη δε ενθυμούμενος το ουσιωδέστερο σας ξαναγράφω. Ο πηγαιμός σας εις Αρκαδιάν πρέπει να γενεί άφαντος δια πολλά δίκια και δια να αισθανθούν το βάρος και να παιδευτούν και διότι να περάσετε αποκεί εις την πολιορκίαν της Πάτρας είναι ευκολότερον, διότι πηγαίνοντας όλο κάμπο και παραθαλάσσιον χειμαδιόν, ηδέ από πάνου θελά αποθάνετε από τα χιόνια και κακοστρατιά. Το τρίτον και τελευταίον εις το να συνάξετε 80.000 χιλιάδες γρόσια, περσινών μουκατά και 80.000, εφέτος που πέρασε, προσθέτοντας άλλας 30 δια τας ελαίας, χωρίς να (συγκαταβάσετε) τας τριάντα χιλιάδας, όπου (συγκατανεύουν) η Διοίκηση δια να τους ευχαριστήσει και σταθούν ήσυχοι δια προγεγονότα έξοδα. Αυτά δεν έχουν τόπον. Λοιπόν γίνονται όλα 190.000 χιλιάδες γρόσια, με τα οποία μπορείς να οικονομήσεις τα στρατεύματα, διότι από εδώ μην ελπίζεις, μόλις 150.000 χιλ. γρόσια έμειναν. Τι να τα πρωτοκάνουμε αυτά, διότι ως και πρώτα τα έμαθα μεταχειρήσθημεν και σκάζω.
Μην ακούσεις κανέναν πωλητήν αν σου εύρει δυσκολία της πληρωμής. Είναι ευκολότατα διότι εκτός του κάμπου το κόλι, όπου είναι τμήμα Τριπύλης μένουν τρια τμήματα Κοντοβούνια λεγόμενων 1. Σουλιμά 2. Ζούρτζα 3. Ογδόντα χωριά μικρά και μεγάλα τα οποία είναι πλουσιότατα και είναι άνθρωποι εις αυτά, οπού ημπορούν να πληρώσουν από 10 ή 20 χιλιάδες γρόσια.
Η ατομική και κακή των κατάσταση φαίνεται πολλά ποταπή διότι έτσι είναι συνηθισμένοι. Είναι ήδη τους παρόντες τέσσερες χρόνους υπέρπλουτοι. Σας λέγω στα τρία τμήματα να πληρωθείτε διότι το τέταρτον τμήμα κάμπου κόλι όχι μόνον έχει πληρωμένον αλλά και την ιδίαν των κατάστασιν τους έχουν παρμένω καθώς θέλετε τους ειδή. Λέγω λοιπόν αν αυτή τη φορά δεν συναχθούν χρήματα από την Αρκαδιά, αυτή ή και άλλη δεν θέλει συνηθίσουν και δώσουν πόποτε. Δίνοντας όσων υποσχεμένων ημπορείς χωρίς να δυσκολευτείς να τους πάρεις εν ή δύο μηνών εις λογαρισασμόν του μουκατά εις αντικατάσταση και αυτοί ας τα πάρουν από τους λοιπούς με υπομονήν.
Σουλιμά τμήμα. 4.000 γρόσια από τον Σταύρο, χωρίον Κατζούρα. 6.000 γρ. από τον Δήμο Τότζην από χωρίον Κλέσουρα. 4.000 γρ. από τον Γιώργη Μεγάλην, από Κλέσουρα. 4.000 γρ. οι δύο Πουλήδες, από Ψάρι. 4.000 γρ. ο Μανούσος και Αντώνης Ντάρας, από Ψάρι. 6.000 γρ. ο Γκρίτζαλης και αδέλφια του, από Ψάρι. 1.500 γρ. ο Νάκος από Ψάρι. 1.000 γρ. ο Γιάννης Μουτζόπουλος από Ψάρι. 2.000 γρ. ο Γιώργης Κωστόπουλος, από Κούβελα. 1.000 γρ. ο Λιάς Κώστας, από Κούβελα. 1.000 γρ. ο Καλατζής Κώστας, από Κούβελα. 2.000 γρ. ο Χρήστος Κάρλος, από Μαυρομάτι. 2.000 γρ. Παπακωνσταντής, από Σουλιμά. 2.500 γρ. ο Τάση Μήτρος, από Σουλιμά. 2.000 γρ. ο Δημητράκης Γκάστας, από Σουλιμά. 2.000 γρ. ο Δημάκος Αναγνωστόπουλος, από Σουλιμά. 1.000 γρ. ο Δημητράκης Δεληγιαννόπουλος, από Σουλιμά. 2.000 γρ. ο Στέριος, από Λάπι. 1.000 γρ. ο Αλεξόπουλος από Σιδηρόκαστρο.
Τμήμα Κοντοβουνίων.
1.000 γρ. ο Γιώργης Μητρόπουλος, από Βυδίσοβα. 5.000 γρ. Λυμπέρης, από Αετό. 5.000 γρ. Γκοτζόπουλος Γιώργης και Αναγνώστης, από Αετό. 6.000 γρ. ο Ρήγας, από Βαρυμπόπι. 3.000 γρ. ο Γεροαναγνώστης, από Σαρακηνάδα. 3.000 γρ. ο Παπανικολάκης, από Ραφτόπουλο. 3.000 γρ. ο Αναστάσης Γυφτάκης, από Ραυτόπουλο. 3.000 γρ. ο Ντέντες, από Σελά. 1.500 γρ. ο Γιωργάκης Ντεντούσης και αδέλφια του, από Χρύσοβα. 4.000 γρ. ο Λάμπρος Κοσμάς, από Βούτενα.
Τμήμα Αρκαδιάς Κάμπου Κόλι.
3.000 γρ. Γιωργάκης Λυμπερόπουλος, από Αρκαδιά. 3.000 γρ. Γιωργάκης Μπορσόπουλος, από Αρκαδιά. 2.000 γρ. ο Χοντρολυμπέρης, από Αρκαδιά. 1.500 γρ. ο Σωτήρης Χαλικιάς, από Αρκαδιά. 1.000 γρ. ο Δημητράκης Μπουρουγκλιώτης, από Αρκαδιά. 1.500 γρ. ο Λιάκος Καραγκούνης, από Αρκαδιά. 2.000 γρ. ο Κωνσταντής Μέλιος, από Αρκαδιά. 4.000 γρ. ο Αναγνώστης Σπέντζας από Φιλιατρά. 3.000 γρ. Ο Γιάννης Σάμπαλης, από Φιλιατρά. 1.500 γρ. ο Αναγνώστης Μπρουμίδης, από Φιλιατρά. 4.000 γρ. ο Διονύσιος Σκυλοδήμος, από Γαργαλιάνους. 2.500 γρ. ο Παπασπηλιώτης, από Γαργαλιάνους. 4.000 γρ. ο Γιώργης Οικονομόπουλος, από Λιγούδιστα. 3.000 γρ. Ο Παπα Οικονόμου, από Λιγούδιστα.
Τμήμα Ζούρτζας.
4.000 γρ. ο Ζαριφόπουλος, από Ζούρτζα. 1.500 γρ. ο Ταγαρόγιαννης, από Ζούρτζα. 1.500 γρ. ο Καρανασόπουλος, από Ζούρτζα. 2.000 γρ. ο Αράκλης, από Ζούρτζα. 6.000 γρ. ο Χριστοδουλάκης, από Σάρενα. 4.000 γρ. Σαμπρής από Άλβαινα. ΣΥΝΟΛΟ: 139.000 γρ.
Εν Ναυπλίω 5 Ιανου. 1825, ο αδελφός σας Νικόλαος Πονηρόπουλος.
Παρατηρήσεις:
1. Κάποιες λέξεις που βρίσκονται σε παρένθεση είναι δυσνόητες. 2. Συκαταβαίνω = Υποχωρώ, αποδέχομαι. 3. Συγκατανεύω = Συναινώ, αποδέχομαι. 4.Ο Μουκατάς (mukata‘a) ήταν μια φορολογική ενότητα της οποίας οι πρόσοδοι (φόροι) εκμισθώνονταν σε διάφορους για να τους μαζέψουν.Παραχωρούνταν προς ενοικίαση με δημοπρασία σε εκείνον που προσφέρονταν να εξοφλήσει το δημόσιο θησαυρό με το υψηλότερο ποσό. 5. Πόποτε =Ποτέ. 6. Πολλά χωριά της Τριφυλίας και Ολυμπίας τα συναντούμε με τα παλαιά τους ονόματα: Αρκαδιά = Κυπαρισσία, Άλβαινα = Μίνθη Ηλείας, Βαρυμπόπι = Μοναστήρι, Βυδίσοβα = Δροσοπηγή, Ζούρτζα = Νέα Φιγαλεία Ηλείας, Κατζούρα = Χωριό πάνω από το σημερινό βασιλικό, Κλέσουρα = Εγκαταλελειμμένο χωριό δίπλα στο Δώριο, Λιγούδιστα = Χώρα, Σαρακηνάδα = Κρυονέρι, Σάρενα = Παλιό χωριό δίπλα στην Καλίδονα, Χρύσοβα = Χρυσότοπος Ρευματιάς.
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΕΤΟΒΟΥΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΑΕΤΟΒΟΥΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Με αφορμή τις όλο και πυκνότερες επισκέψεις στο χωριό μας, των συγχωριανών μας από την Αυστραλία, σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε και να καταγράψουμε τα ονόματα όλων εκείνων που μετανάστευσαν στη μακρινή αυτή χώρα.
Ήταν τότε στη δεκαετία του '50 αλλά και του '60, όταν η ρημαγμένη από την κατοχή και τον εμφύλιο μικρή Ελλάδα προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να βρει δρόμους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης μέσα σε φτώχεια, χαλάσματα και κατατρεγμούς.
Η Αυστραλία, η απέραντη αυτή χώρα, άνοιξε τότε τις πόρτες της και ζήτησε εργατικά χέρια από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ελλάδα κ.α.
Καραβιές Ελλήνων που ανέκαθεν είχαν στο αίμα τους την μετανάστευση την αναζήτηση και την φυγή, αποφάσισαν τότε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και αρκετοί συγχωριανοί μας, κυρίως νέοι άπειροι και ανειδίκευτοι άνδρες και γυναίκες.
Η Αυστραλία τους υποδέχθηκε οργανωμένα, τους έδωσε δουλειές (όχι βέβαια τις καλύτερες), έβγαζαν μεροκάματο όχι και το καλύτερο, με όλες τις δύσκολες και αρνητικές συνθήκες του μετανάστη σε μια ξένη χώρα.
Όπως και νάχει, η χιλιοτραγουδισμένη '' κακούργα '' μετανάστευση μπορεί να θεράπευσε πληγές φτώχειας, ανεργίας και στέρησης βασικών αναγκών, άνοιξε όμως κι΄άλλες, όπως χωρισμούς οικογενειών, μανάδων από τις κόρες τους, πατεράδων από τους γιούς τους, αδελφών κ.α.
Σήμερα υπάρχει εκεί στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ, μια πολυπληθής παροικία συγχωριανών μας, που απαρτίζεται από την δεύτερη και τρίτη γενιά και διαπρέπει στην πολιτική, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, έχοντας σημαντικότατο ρόλο στα πράγματα αυτής της χώρας.
Σαν φόρο τιμής και μνήμης, καταγράφουμε την πρώτη γενιά των Αετοβουναίων μεταναστών στην Αυστραλία, είναι όμως αρκετά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να βρούμε και να συμπεριλάβουμε και τους απογόνους τους.
Για κάθε παράληψη, προσθήκη ή λανθασμένη καταγραφή στον παρακάτω κατάλογο, είναι επιβεβλημένες και ευπρόσδεκτες οι διορθώσεις.
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024
ΜΝΗΜΗ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1943 ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ
Η μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου 1943, επανήλθε στον Αετό, μέσα από μια σεμνή τελετή. Ήταν η μαύρη ημέρα κατά την οποία οι Γερμανοί, για αντίποινα έκαψαν σχεδόν ολόκληρο το χωριό και σκότωσαν 7 Αετοβουναίους και 10 πατριώτες από τα κοντινά χωριά. Για το γεγονός έχουμε γράψει πολλά και εκτενή εδώ...https://pankarpan.blogspot.com/2020/09/blog-post.html
Έγινε δοξολογία στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από τον Ιερέα μας, αιδεσιμώτατο Ιωάννη Καλή. Μετά το πέρας της δοξολογίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς μας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Συνδιοργανωτές της σεμνής τελετής ήταν ο Δήμος Τριφυλίας, το Τοπικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθηνών και ο Σύλλογος Γυναικών Αετού.
Χαιρετισμό εκ μέρους της περιφέρειας Πελοποννήσου απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κος Αδαμόπουλος Αναστάσιος και εκ μέρους του Δημάρχου, που απουσίαζε λόγω κωλύματος, απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κος Σωτήριος Μπακούρος.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κα Δήμητρα Ανδρινοπούλου, η οποία με μεστό και περιεκτικό λόγο περιέγραψε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 1943 και την σημασία τους για τους κατοίκους του Αετού.
Στο μνημείο των Θυμάτων κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια: Από την περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης κος Αδαμόπουλος Αναστάσιος, από τον Δήμο Τριφυλίας ο Αντιδήμαρχος κος Τζανέτος Βασίλειος, από το Τοπικό Συμβούλιο ο Πρόεδρός του κος Ιωάννης Καμπούκος, από την Ελληνική Αστυνομία η Υπαστυνόμος κα Βλάχου Χαραλαμπία, από τις οικογένειες των θυμάτων ο κος Καζάντζας Θεόδωρος, από την Εθνική Αντίσταση ο κος Καραϊσκος Βασίλειος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Αθηνών ο Πρόεδρός του κος Ηλιόπουλος Ηλίας και από τον Σύλλογο Γυναικών Αετού η πρόεδρος κα Γαρδίκα Δήμητρα.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Τριφυλίας κος Αθανασόπουλος Βασίλειος και η κα Παναγοπούλου Μαρία. Επίσης παραβρέθηκαν , ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Αλευράς΄, ο πρώην Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της κοινότητας Αετού κος Αβδάλας Ιωάννης και οι πρώην πρόεδροι της κοινότητας Αετού κ.κ. Αλεβίζος Αντώνης, Λόντος Αντώνιος και Φωτόπουλος Κώστας.
Τελετάρχης της εκδήλωσης η κα Ευδοκία Καμπούκου.
Μετά το πέρας της δέησης
μοιράστηκαν τα απαραίτητα κόλλυβα, με διάφορα εδέσματα και αναψυκτικά από τον Σύλλογο Γυναικών και τον
Δήμο Τριφυλίας. Ακολούθησε γεύμα στο Δημοτικό σχολείο, εκ μέρους του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να παραβρεθούμε στο μνημόσυνο, με την πρέπουσα επισημότητα και συμμετοχή.