Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΕΤΟΒΟΥΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

 

   ΑΕΤΟΒΟΥΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  Με αφορμή τις όλο και πυκνότερες επισκέψεις στο χωριό μας, των συγχωριανών μας από την Αυστραλία, σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε και να καταγράψουμε τα ονόματα όλων εκείνων που μετανάστευσαν στη μακρινή αυτή χώρα.

  Ήταν τότε στη δεκαετία του '50 αλλά και του '60, όταν η ρημαγμένη από την κατοχή και τον εμφύλιο μικρή Ελλάδα προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να βρει δρόμους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης μέσα σε φτώχεια, χαλάσματα και κατατρεγμούς.

  Η Αυστραλία, η απέραντη αυτή χώρα, άνοιξε τότε τις πόρτες της και ζήτησε εργατικά χέρια από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ελλάδα κ.α.

  Καραβιές Ελλήνων που ανέκαθεν είχαν στο αίμα τους την μετανάστευση την αναζήτηση και την φυγή, αποφάσισαν τότε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και αρκετοί συγχωριανοί μας, κυρίως νέοι άπειροι και ανειδίκευτοι άνδρες και γυναίκες.

  Η Αυστραλία τους υποδέχθηκε οργανωμένα, τους έδωσε δουλειές (όχι βέβαια τις καλύτερες), έβγαζαν μεροκάματο όχι και το καλύτερο, με όλες τις δύσκολες και αρνητικές συνθήκες του μετανάστη σε μια ξένη χώρα.

  Όπως και νάχει, η χιλιοτραγουδισμένη '' κακούργα '' μετανάστευση μπορεί να θεράπευσε πληγές φτώχειας, ανεργίας και στέρησης βασικών αναγκών, άνοιξε όμως κι΄άλλες, όπως χωρισμούς οικογενειών, μανάδων από τις κόρες τους, πατεράδων από τους γιούς τους, αδελφών κ.α.

  Σήμερα υπάρχει εκεί στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ, μια πολυπληθής παροικία συγχωριανών μας, που απαρτίζεται από την δεύτερη και τρίτη γενιά και διαπρέπει στην πολιτική, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, έχοντας σημαντικότατο ρόλο στα πράγματα αυτής της χώρας.

  Σαν φόρο τιμής και μνήμης, καταγράφουμε την πρώτη γενιά των Αετοβουναίων μεταναστών στην Αυστραλία, είναι όμως αρκετά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να βρούμε και να συμπεριλάβουμε και τους απογόνους τους.

  Για κάθε παράληψη, προσθήκη ή λανθασμένη καταγραφή στον παρακάτω κατάλογο, είναι επιβεβλημένες και ευπρόσδεκτες οι διορθώσεις.






Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΝΗΜΗ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1943 ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ

 

  Η μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου 1943, επανήλθε στον Αετό, μέσα από μια σεμνή τελετή.  Ήταν η μαύρη ημέρα κατά την οποία οι Γερμανοί, για αντίποινα έκαψαν σχεδόν ολόκληρο το χωριό και σκότωσαν 7 Αετοβουναίους και 10 πατριώτες από τα κοντινά χωριά. Για το γεγονός έχουμε γράψει πολλά και εκτενή εδώ...https://pankarpan.blogspot.com/2020/09/blog-post.html

  Έγινε δοξολογία στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από τον Ιερέα μας, αιδεσιμώτατο Ιωάννη Καλή. Μετά το πέρας της δοξολογίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς μας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Συνδιοργανωτές της σεμνής τελετής ήταν ο Δήμος Τριφυλίας, το Τοπικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθηνών και ο Σύλλογος Γυναικών Αετού.

  Χαιρετισμό εκ μέρους της περιφέρειας Πελοποννήσου απηύθυνε  ο Αντιπεριφερειάρχης κος Αδαμόπουλος Αναστάσιος και εκ μέρους του Δημάρχου, που απουσίαζε λόγω κωλύματος, απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κος Σωτήριος Μπακούρος.

  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κα Δήμητρα Ανδρινοπούλου, η οποία με μεστό και περιεκτικό λόγο περιέγραψε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 1943 και την σημασία τους για τους κατοίκους του Αετού.

  Στο μνημείο των Θυμάτων κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια: Από την περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης κος Αδαμόπουλος Αναστάσιος, από τον Δήμο Τριφυλίας ο Αντιδήμαρχος κος Τζανέτος Βασίλειος, από το Τοπικό Συμβούλιο ο Πρόεδρός του κος Ιωάννης Καμπούκος, από την Ελληνική Αστυνομία η Υπαστυνόμος κα Βλάχου Χαραλαμπία, από τις οικογένειες των θυμάτων ο κος Καζάντζας Θεόδωρος, από την Εθνική Αντίσταση ο κος Καραϊσκος Βασίλειος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Αθηνών ο Πρόεδρός του κος Ηλιόπουλος Ηλίας και από τον Σύλλογο Γυναικών Αετού η πρόεδρος κα Γαρδίκα Δήμητρα.

  Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Τριφυλίας κος Αθανασόπουλος Βασίλειος και η κα Παναγοπούλου Μαρία. Επίσης παραβρέθηκαν , ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Αλευράς΄, ο πρώην Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της κοινότητας Αετού κος Αβδάλας Ιωάννης και οι πρώην πρόεδροι της κοινότητας Αετού κ.κ. Αλεβίζος Αντώνης, Λόντος Αντώνιος και Φωτόπουλος Κώστας.

 Τελετάρχης της εκδήλωσης η κα Ευδοκία Καμπούκου.

   Μετά το πέρας της δέησης μοιράστηκαν τα απαραίτητα κόλλυβα, με διάφορα εδέσματα και αναψυκτικά από τον Σύλλογο Γυναικών και τον Δήμο Τριφυλίας. Ακολούθησε γεύμα στο Δημοτικό σχολείο, εκ μέρους του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου.  
   Και του χρόνου να είμαστε καλά να παραβρεθούμε στο μνημόσυνο, με την πρέπουσα επισημότητα και συμμετοχή.