Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΕΤΟΒΟΥΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

 

   ΑΕΤΟΒΟΥΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  Με αφορμή τις όλο και πυκνότερες επισκέψεις στο χωριό μας, των συγχωριανών μας από την Αυστραλία, σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε και να καταγράψουμε τα ονόματα όλων εκείνων που μετανάστευσαν στη μακρινή αυτή χώρα.

  Ήταν τότε στη δεκαετία του '50 αλλά και του '60, όταν η ρημαγμένη από την κατοχή και τον εμφύλιο μικρή Ελλάδα προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να βρει δρόμους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης μέσα σε φτώχεια, χαλάσματα και κατατρεγμούς.

  Η Αυστραλία, η απέραντη αυτή χώρα, άνοιξε τότε τις πόρτες της και ζήτησε εργατικά χέρια από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ελλάδα κ.α.

  Καραβιές Ελλήνων που ανέκαθεν είχαν στο αίμα τους την μετανάστευση την αναζήτηση και την φυγή, αποφάσισαν τότε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και αρκετοί συγχωριανοί μας, κυρίως νέοι άπειροι και ανειδίκευτοι άνδρες και γυναίκες.

  Η Αυστραλία τους υποδέχθηκε οργανωμένα, τους έδωσε δουλειές (όχι βέβαια τις καλύτερες), έβγαζαν μεροκάματο όχι και το καλύτερο, με όλες τις δύσκολες και αρνητικές συνθήκες του μετανάστη σε μια ξένη χώρα.

  Όπως και νάχει, η χιλιοτραγουδισμένη '' κακούργα '' μετανάστευση μπορεί να θεράπευσε πληγές φτώχειας, ανεργίας και στέρησης βασικών αναγκών, άνοιξε όμως κι΄άλλες, όπως χωρισμούς οικογενειών, μανάδων από τις κόρες τους, πατεράδων από τους γιούς τους, αδελφών κ.α.

  Σήμερα υπάρχει εκεί στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ, μια πολυπληθής παροικία συγχωριανών μας, που απαρτίζεται από την δεύτερη και τρίτη γενιά και διαπρέπει στην πολιτική, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, έχοντας σημαντικότατο ρόλο στα πράγματα αυτής της χώρας.

  Σαν φόρο τιμής και μνήμης, καταγράφουμε την πρώτη γενιά των Αετοβουναίων μεταναστών στην Αυστραλία, είναι όμως αρκετά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να βρούμε και να συμπεριλάβουμε και τους απογόνους τους.

  Για κάθε παράληψη, προσθήκη ή λανθασμένη καταγραφή στον παρακάτω κατάλογο, είναι επιβεβλημένες και ευπρόσδεκτες οι διορθώσεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου