Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΑΕΤΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

  Το φετινό καλοκαίρι τα είχε όλα, γλέντια, πανηγύρια, πολιτιστικά και δράσεις για τα νεαρά Αετόπουλα. Το τοπικό Συμβούλιο δίνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του, στους δύο Συλλόγους: Πολιτιστικό Σύλλογο Αετού και Σύλλογο Γυναικών Αετού, μας έδωσε την δυνατότητα να διασκεδάσουμε και να νοιώσουμε ότι το χωριό μας είναι ακόμη ζωντανό με αστείρευτες δυνάμεις. Τους ευχαριστούμε όλους για όσα απλόχερα μας πρόσφεραν.

  Πολλές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μας, τις πήραμε από τον Δήμο Φωτόπουλο και τον Ανδρέα Παπαγεωργίου.

1. Στις 20 Ιουλίου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου ο Σύλλογος Γυναικών Αετού διοργάνωσε βραδιά με τραγούδια της τάβλας, όπως λέγονται. Τραγούδια παραδοσιακά, τραγουδισμένα όπως τον παλιό καιρό που δεν υπήρχαν τα ηχητικά σύνολα. Αρχίζει να τραγουδά ένα στίχο μια παρέα και οι υπόλοιποι επαναλαμβάνουν το στίχο. Σε εμάς τους παλαιότερους  ξύπνησε θύμησες από τραπέζια γάμων και γιορτών, ενώ στους νεότερους έδωσε μια ιδέα πως γλεντούσαν οι Αετοβουναίοι τα παλιά χρόνια.











2. Στις 31 Ιουλίου με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών και του Τοπικού Συμβουλίου, έγινε η Αναβίωση του γαμήλιου τραπεζιού από το "Μουσικό σύνολο: Αρκαδιανοί", της φιλαρμονικής ορχήστρας Κυπαρισσίας, του Δήμου Τριφυλίας και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κτενά. Η παράσταση μέσω της αφήγησης του Αντιδημάρχου Αντώνη Βλάχου, διανθισμένη με τα τραγούδια του γαμήλιου τραπεζιού, μας παρουσίασε όλα όσα συνέβαιναν τον παλιό καιρό σε ένα γάμο.

















 

3. Στις 4 του Αυγούστου έγινε στον Αετό Γάμος. Είναι από τα σπάνια που συμβαίνουν στα χωριά μας και πολύ περισσότερο στον Αετό. Αυτός ο Γάμος είχε μια ιδιαίτερη σημασία, αφού ο Κωνσταντίνος Αβδάλας, (πρωτοχορευτής των Δημοτικών μας χορών)  που ζει στην Αμερική, επέλεξε να παντρευτεί την καλή του Μαρία στον Άγιο Δημήτριο στον Αετό, στο χωριό των γονιών του και των προγόνων του, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση ήταν από τους πρώτους οικιστές του Αετού. Ο Κωνσταντίνος είναι γιος των αείμνηστων Αετοβουναίων Επαμεινώνδα Αβδάλα και Ξανθής Λώλα, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική. 

 Επισκέφθηκαν τον Αετό για να τιμήσουν το ζευγάρι 50 περίπου προσκεκλημένοι από την Αμερική με επικεφαλής τον θείο του, αδελφό του πατέρα του Θεόδωρο Αβδάλα. Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι στον Κεφαλάρι με πολλούς προσκεκλημένους.

Κώστα και Μαρία είναι τιμή για εμάς που επιλέξατε τον Αετό για να ενώσετε τις ζωές σας. Σας ευχόμαστε "βίον ανθόσπαρτον" με υγεία και πολλούς απογόνους.






4. Επίσης στις 4 Αυγούστου το απόγευμα ο Σύλλογος Γυναικών Αετού σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών, διοργάνωσαν παιχνίδια και δράσεις για παιδιά στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.







5. Στις 5 Αυγούστου έγινε το πανηγύρι που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος των Αθηνών και έχουμε γράψει γι' αυτό σε προηγούμενη ανάρτηση.

6. Στις 7 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Αθηνών διοργάνωσε το παραδοσιακό "μπουγέλωμα" στον καταρράχτη του Κεφαλαριού. Οι μικροί δροσίστηκαν και βράχηκαν από τα νερά του καταρράκτη.



7. Σε συνεργασία του Συλλόγου Αθηνών και του Συλλόγου γυναικών Αετού, το πρωί της 8ης Αυγούστου τα μικρά Αετόπουλα διδάχθηκαν από την Τασία Σταυροπούλου σε αίθουσα του Δημοτικού σχολείου τον τρόπο παρασκευής των παραδοσιακών χυλοπιτών και διπλών.





8. Στις 8 Αυγούστου το απόγευμα πάλι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο διοργανώθηκε για τους μικρούς φίλους το κυνήγι του θησαυρού, με θέμα τις βρύσες του Αετού με καντάλους. Η συμμετοχή των νεαρών παιδιών αρκετά μεγάλη, με μεγάλο ενθουσιασμό και ανταγωνισμό. Νίκησαν τα κορίτσια. Η κατάληξη ήταν στο καφενείο του Ντεμίρη με τους νέους μας να φιλεύονται αναψυκτικά, παγωτά και δίπλες που είχαν φτιάξει οι ίδιοι το πρωί.


9. Στις 8 Αυγούστου το βράδυ έγινε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο με πρωτοβουλία του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννη Καμπούκου και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλία Ηλιόπουλου. Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλον του Αετού και τα έργα που μπορούν να γίνουν μελλοντικά. Παρόντες αρκετοί Αετοβουναίοι με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.





10. Στις 9 Αυγούστου Ο Γιάννης Γκότσης (κόρος) δεξιώθηκε στον Κεφαλάρι το τοπικό συμβούλιο και τα Διοικητικά Συμβούλια των  δύο συλλόγων μας πολιτιστικού και γυναικών, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών τους.



11. Στις 16 Αυγούστου στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Ο Γιώργος από τον Αετό και η επανάσταση που δεν έγινε". Συγγραφέας του βιβλίου ο Ανδρέας Παπαγεωργίου του Νικολάου (από την οικογένεια Παπαγιωργάκη). Ο Ανδρέας τιμώντας την πατρίδα των προγόνων του, επέλεξε τον Αετό για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του, αφού σε αυτό έχει καταγράψει την ιστορία του Γιώργου Μπέλκου. Συντονιστής της παρουσίασης, που παρακολούθησαν αρκετοί συμπατριώτες, ήταν ο δάσκαλος Πέτρος Κοράκης. Για το βιβλίο μίλησε ο Παναγιώτης Καραϊσκος με θερμά λόγια και ο ίδιος ο συγγραφέας  Ανδρέας Παπαγεωργίου. Ανδρέα καλοτάξιδο το βιβλίο σου, σε ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανες και ας γίνεις παράδειγμα για τις νεότερες γενιές να ερευνήσουν και αυτοί την ιστορία του Αετού. Στο τέλος της παρουσίασης προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά.









12. Η μουσική βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια και όχι μόνο, από τον Σύλλογο των γυναικών Αετού πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στις 17 Αυγούστου. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη αφού τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσματα ακόμη και στον δρόμο. Την βραδιά αυτή που τείνει να καθιερωθεί σαν μόνιμη εκδήλωση από τον Σύλλογο των Γυναικών, τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης.










13. Βραδιά Σκακιού στις 18 Αυγούστου στο προαύλιο το Δημοτικού Σχολείου,. Μια πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.








 

14. Στις 23 Αυγούστου στην Εκκλησία της Παναγίας, στην τοποθεσία Φαρμάκι, γιορτάστηκαν τα Εννιάμερα της Παναγίας μας. Τελέστηκε θεία λειτουργία από τον Ιερέα μας πατέρα Ιωάννη Καλή, τον οποίο βοήθησαν σαν ψάλτες οι συμπατριώτες μας, Νίκος Φλώροςς και Βασίλης Πετρόπουλος. Υπήρχε στο τέλος της λειτουργίας περιφορά της Εικόνας της Παναγίας και αρτοκλασία.














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου