Ο Ιερέας μας
Στην Ελλάδα ανέκαθεν, ο παπάς του χωριού, ήταν το πλέον σημαντικό πρόσωπο, κυρίως κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και η προσφορά του στην κοινότητα ήταν πολύτιμη και πολύπλευρη. Μέσα στις άθλιες από κάθε άποψη συνθήκες της τότε εποχής, ο παπάς ήταν ο πνευματικός αρχηγός της κοινότητας, ο μόνος ίσως που γνώριζε κάπως ανάγνωση και γραφή, γι’ αυτό και συχνά εκτελούσε χρέη δασκάλου και μόνος του λειτουργούσε σχολείο. Σήμερα οι ιερείς στην Ελλάδα είναι, στην πλειονότητά τους, μορφωμένοι, απόφοιτοι της ιερατικής σχολής και πολλοί της Θεολογικής σχολής και άλλων πανεπιστημιακών σχολών.
Έναν τέτοιο ιερέα τον Αιδεσιμολογιότατο, Πρωτοπρεσβύτερο, πατέρα Ιωάννη Καλή, έχουμε την καλή τύχη να έχουμε στο χωριό μας τον Αετό. Ο Πατέρας Ιωάννης με βάση την ενορία του στο Μεμί, εξυπηρετεί και τον Αετό μετά την απώλεια του πρώην ιερέα μας π. Ιωάννη Κοράκη. Μέλημά του από τότε που ανάλαβε τα ιερατικά του καθήκοντα στο χωριό είναι να γίνει -όσο γίνεται- χρήσιμος στην τοπική κοινωνία.
Ο παπάς μας είναι άνθρωπος πολυμαθής και ευγενέστατος, ήρεμος και πράος, καλόπιστος και μειλίχιος, υπομονετικός και ακούραστος, ευπροσήγορος και δημιουργικός, πανάξιος του κλήρου και της ενορίας μας, που βρίσκεται πάντα κοντά σε όλα όσα
συμβαίνουν στον Αετό, όσο φυσικά μπορεί, αφού το χωριό μας δεν είναι η
αποκλειστική του ενορία. Ο πατέρας Ιωάννης με πολύ καλή γνώση της ελληνικής
γλώσσας και παιδείας, δίνει πάντα τη δυνατότητα της εύκολης προσέγγισης και
επικοινωνίας σε όποιον το επιζητεί σε βαθμό που να κάνει τον συνομιλητή του να απολαμβάνει την συζήτηση μαζί του. Με την πρεσβυτέρα του την διδασκάλισσα Αιμιλία έχουν αποκτήσει μια υπερπολύτεκνη και ευλογημένη οικογένεια αποτελούμενη από επτά παιδιά.
Από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ένα από τα κύρια μελήματά του ήταν η μελέτη της ιστορίας της Εκκλησίας μας, του Αγίου Δημητρίου και του Ναϊδρίου της Παναγίας. Η ανέγερση του ναού του Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε το 1818 και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, από τεχνίτες Λαγγαδιανούς χτίστηκε το πρώτο τμήμα του ναού, Βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, μέχρι εκεί που τελειώνουν οι στρογγυλές κολώνες. Το 1825 και προς τιμήν του ήρωα πλέον Δημητρίου- Αναγνώστη Γκότση (έπεσε μαχόμενος ηρωικά στο Μανιάκι, 20 του Μάη 1825) πήρε το όνομα Άγιος Δημήτριος. Επειδή το χωριό μεγάλωνε και ο Ναός δεν χωρούσε πολλούς, τον χρησιμοποιούσαν δε και σαν σχολείο αποφάσισαν να τον μεγαλώσουν (δεύτερη φάση). Έτσι μέχρι το 1853 έφτασε στη μορφή που έχει σήμερα. Το τέμπλο έγινε την εποχή του Παπά-Κωνσταντή Γκότση. Για να γίνει έκοψαν μια πολύ μεγάλη καρυδιά από τις Αγριλιές ιδιοκτησίας του Αναστάση Γκότση και το έφτιαξαν επί τόπου. Για το σκοπό αυτό έφεραν ειδικούς τεχνίτες-σκαλιστές ξύλου από τα Γιάννενα. Όλες οι μεγάλες εικόνες του τέμπλου είναι δωρεές επωνύμων της εποχής, όπως η εικόνα του Αγίου Δημητρίου, η οποία είναι δωρεά του καταγόμενου από τον Αετό Στρατηγού του ιερού αγώνα Μήτρου Αναστασόπουλου.
Φυσικά ο χρόνος άφησε τα σημάδια του στον Ιερό Ναό, οι
Εικόνες του τέμπλου είχαν αρχίσει να φθείρονται και το ίδιο το τέμπλο να
καταστρέφεται από το σαράκι. Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται ένα μέρος της φθοράς των εικόνων και του τέμπλου.
Ο πατέρας Ιωάννης συνεπικουρούμενος από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (Καλογεροπούλου Κωνσταντίνα, Καμπούκου-Κοράκη Ελευθερία, Κωνσταντοπούλου Παναγιώτα, Σταυροπούλου Αναστασία) και τους κατοίκους του Αετού, έκανε γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες. Αρχίζει να επικοινωνεί με την αρχαιολογική υπηρεσία, τα αρμόδια υπουργεία και επιφανείς Έλληνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την αποκατάσταση του τέμπλου και των εικόνων, επειδή το κόστος της αποκατάστασης ήταν μεγάλο. Ένα τμήμα της επιστολής προς την Εφορία Αρχαιοτήτων είναι το παρακάτω, που περιγράφει λεπτομερώς την απειλούμενη ολική καταστροφή του τέμπλου
"Ονομάζομαι Ιωάννης Καλής, και είμαι ο εφημέριος του
Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αετού. Στον Ιερό Ναό αυτό που
υπηρετώ τα τελευταία χρόνια από το 2018 έχουμε καταβάλει
προσπάθειες με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να συντηρήσουμε το
ιστορικό τέμπλο του Ιερού Ναού μας, το οποίο είναι μνημείο μοναδικό
της περιοχής μας, και από τα λίγα εναπομείναντα της περιοχής και της
πατρίδας μας. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τέμπλου είναι ότι έχει
κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο από ξύλο καρυδιάς του χωριού,
και όλες οι ανάγλυφες παραστάσεις χρυσού είναι από ξύλο και όχι από
μεταλλικό στοιχείο.
Ξυλοφάγα όμως έντομα έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο
πρόβλημα, και παρά τις απεντομώσεις που έχουν κάνει ιδιωτικές
εταιρείες, το πρόβλημα παραμένει, και μάλιστα στα κατώτερα σημεία,
και μόνο που ακουμπάει κανείς το ξύλινο τέμπλο, δημιουργούνται οπές."
Στην έκκληση του Ιερέα μας, ανταποκρίθηκε πάραυτα η αείμνηστη πλέον συγχωριανή μας Παναγιώτα Θεοδωροπούλου Φελλαχίδου (Κόρη του Μήτρου Χάρδα), η οποία προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης του τέμπλου της Εκκλησίας μας . Το αποτέλεσμα ήταν να αποκατασταθεί το τέμπλο σε λιγότερο από ένα χρόνο από ειδικευμένους συντηρητές με την επιμέλεια του Ιερέα μας και του εκκλησιαστικού μας συμβουλίου. Μετά το θάνατο της Παναγιώτας την προσφορά της συνέχισαν με χαρά και συνεχή παρουσία τα παιδιά της Μαρία και Νικόλαος.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο έστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς τα παιδιά της εκλιπούσας δωρήτριας, Νικόλαο και Μαρία, η οποία δημοσιεύθηκε στην ΦΩΝΗ του ΑΕΤΟΥ αριθμός φύλλου 148/2024.
Θέλουμε κι' εμείς να αναφερθούμε τιμητικά στη ευαισθησία, στην γενναιοδωρία, και στη μνήμη της αείμνηστης συγχωριανής μας Παναγιώτας Θεοδωροπούλου που παρ' ότι ζούσε στη Θεσσαλονίκη, ευεργέτησε το χωριό των προγόνων της και τον ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου με ένα αξιόλογο ποσό για ένα τόσο σημαντικό σκοπό. Η τοπική μας κοινωνία θα την θυμάται και θα την ευγνωμονεί.
Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν την αποκατάσταση του Τέμπλου και των εικόνων. Σε κάποιες που είναι διπλές μπορεί κάποιος να συγκρίνει την προτέρα κατάσταση και την μετέπειτα, μετά από τις εργασίες που έγιναν.
Πατέρα Ιωάννη σε ευχαριστούμε για ότι κάνεις για τους κατοίκους του Αετού, ο Θεός να σε έχει πάντα καλά με την οικογένειά σου. Είμαστε τυχεροί που είσαι ο Πνευματικός Καθοδηγητής μας.