Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΑΕΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το κάψιμο του χωριού μας (Αετός Μεσηνίας) έγινε στις 11 Σεπτέμβρη 1943 από τους Γερμανούς με τα γνωστά επακόλουθα για το χωριό και τους κατοίκους του.
Μόλις πριν από 10 περίπου χρόνια άρχισε το γεγονός να "εορτάζεται" με την αιγίδα του Δήμου και να αναδεικνύεται το γεγονός ,σε αντίθεση με όσους ήταν πιστοί στο εμφυλιωτικό πολεμικό κλίμα και δεν επέτρεπαν την πραγματοποίησης της εκδήλωσης.
Μπροστάρηδες στη καθιέρωση τησ εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος των Αετοβουναίων της Αθήνας και ο τότε Δήμαρχος του Δήμου Αετού κ. Δημήτριος Βόγκας.
Έκτοτε σε συμφιλιωτικό κλίμα όλα τα κόμματα και οι τοπικοί φορείς τιμούσαν την αποφράδα εκείνη ημέρα καθώς και τα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας και κυρίως τους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού ,που έμειναν χωρίς σπίτια ,σοδειές και τρόφιμα .
Συμμετείχαν δε όλα τα κόμματα ανελλειπώς από τότε που καθιερώθηκε η γιορτή τιμώντας έμπρακτα τον Αετό χωρίς υστεροβουλίες και δεύτερες σκέψεις.
Για το 2013 οι φορείς αποφάσισαν η εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ,ημέρα Σάββατο για να διευκολυνθούν μ' αυτή την ημερομηνία όλοι όσοι θα ήθελαν να παρεβρεθούν. 
Με βαθεία λύπη και πολλά ερωτηματικά είδα μια αφίσσα της Μεσσηνιακής οργάνωσης του ΚΚΕ να καλεί σε κατάθεση στεφάνου και ομιλία το λαό στις 28 Αυγούστου 2013, διασπώντας έτσι την μέχρι τώρα αποδιδόμενη τιμή στος πολύπαθους κατοίκους του Αετού. Δεν ξέρω αν μια χρωματισμένη τιμή είναι τιμή και δεν ξέρω ακόμη αν ο απώτερος σκοπός  είναι ο εκφυλισμός της εκδήλωσης. Οι Αετοβουναίοι κομουνιστές δεν έπρεπε να επιτρέψουν να συμβεί αυτό στον Αετό....... ΛΥΠΑΜΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου