Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013. Κριτήρια, διαδικασίες κλπ.

Επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013. Κριτήρια, διαδικασίες κλπ.

Θα χρειαστεί να περάσουμε αρκετοί από εκεί, καθώς το κρύο φέτος, θα είναι ... "ιδιόμορφο" ...
Φοβάμαι ότι δεν θα μοιάζει με τα κρύα που έχουμε ζήσει και ο χειμώνας αυτός, θα είναι ένας ...

"αλλιώτικος χειμώνας" ...

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ στην οποία μπορούμε να κάνουμε αίτηση χορήγησης του επιδόματος, είναι η: https://www1.gsis.gr...login/login.htm
Η χρήση της υπηρεσίας θα γίνεται με τα ίδια συνθηματικά πρόσβασης, που χρησιμοποιούνται και για τις λοιπές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή μπορούμε να επιλέξουμε αν θα υποβάλλουμε αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως "Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος" ή αν θα δηλώσουμε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης και λοιπά στοιχεία, για τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας, λειτουργώντας ως "Διαχειριστές - Εκπρόσωποι" των ενοίκων της.

Για την πληροφόρησή μας σχετικά με το "επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης" μπορούμε να καλούμε στο τηλέφωνο: 210 4803131

Καλό βράδυ, καλό "χειμώνα" και καλή δύναμη σε όλους.



Πρόσθετες πληροφορίες, κριτήρια, ζώνες, διαδικασίες:

Εισοδηματικά κριτήρια:
Το ύψος των εισοδημάτων για τους άγαμους δικαιούχους, ανέρχεται στα 25.000,00€.
Για τους έγγαμους χωρίς παιδιά στα 35.000,00€,

με ένα παιδί στα 38.000,00€,
με δύο στα 41.000,00€ και
με τρία στα 44.000,00€.
Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη, είναι αυτά που δηλώθηκαν, με τις φορολογικές δηλώσεις εισοδημάτων του 2011 (οικ. έτος 2012).

Περιουσιακά κριτήρια
Για τους άγαμους, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 150.000,00€,
για τις οικογένειες, όσες έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 200.000,00€.
Όσο αφορά τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας για το επίδομα θέρμανσης θα λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχει υπολογιστεί, από το ΕΤΑΚ του 2009.

Εδώ θα πρέπει να δοθεί λύση, γιατί θα προκύψουν προβλήματα σε φορολογούμενους, που ενώ βάσει της συνολικής αξίας των ακινήτων που είχαν, δεν ήταν δικαιούχοι, πούλησαν ακίνητα μετά το 2009 και η συνολική αξία αυτών που απομένουν, είναι πλέον κάτω από τα όρια αυτά (δηλαδή είναι πλέον δικαιούχοι).

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται (σε νομούς, νησιά):
Α' Ζώνη: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

Η μέγιστη κατανάλωση
που επιδοτείται εδώ, είναι τα 3.000 λίτρα και η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 900,00€.

Β' Ζώνη: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Η μέγιστη κατανάλωση που επιδοτείται εδώ,
είναι τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 540,00€.

Γ' Ζώνη: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας.

Η μέγιστη κατανάλωση που
επιδοτείται εδώ, είναι τα 960 λίτρα και η η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 388,00€.

Δ' Ζώνη: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, καθώς και τα νησιά Κύθηρα και Σαρωνικού.

Η μέγιστη κατανάλωση
που επιδοτείται εδώ, είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 180,00€.

Κατανάλωση ανά ζώνη
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα που επιδοτείται ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:

Κλιματική ζώνη Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
Α’΄ Ζώνη............................25
Β’΄ Ζώνη............................15
Γ’΄ Ζώνη..............................8
Δ’΄ Ζώνη..............................5
Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης, ορίζονται σε 120.


Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
Η επιδότηση αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στη δήλωση Ε9 (και εδώ ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα).
Η χορήγηση θα πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της αγοράς, μέσω του συστήματος παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Θα ακολουθήσει απόφαση για ποσό, που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για την ενίσχυσή τους, ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).


Διαδικασίες:
Με την ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα πετρελαίου μέσω της ΓΓΠΣ , οι δικαιούχοι θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι την επιστροφή του ειδικού φόρου που θα αντιστοιχεί σε 0,30€ ανά λίτρο πετρελαίου, με διασταύρωση από το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ (απαιτείται καταχώρηση των στοιχείων του παραστατικού αγοράς πετρελαίου που έλαβαν).
Στη συνέχεια και μόλις λάβουν απάντηση μετά από διασταύρωση με την φορολογική τους δήλωσης, ότι πληρεί ο δικαιούχος τα εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια, θα του επιστρέφεται ένας κωδικός αριθμός (πρωτόκολλο), που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων, για τα οποία δικαιούται να λάβει το επίδομα με την μορφή επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου