Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΠΑΤΑΝΙΑ ΣΤΗ ΠΗΛΑΛΗΣΤΡΑ



Στις αρχές του Ιουνίου βρισκόμουν στον Αετό για ένα δεκαήμερο περίπου. Πηγαίνοντας προς Κοπανάκι μια από εκείνες τις ωραίες ημέρες, συνάντησα τον πρόεδρο του Αετού, Αντώνη Λόντο, στην Βρυσούλα να ασχολείται με την τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος σε τέσσερα πλατάνια. Σταμάτησα χαιρετηθήκαμε και μου εξήγησε την όλη διαδικασία ,την οποία διασταύρωσα αργότερα στο χωριό. Δυστυχώς δεν είχα εκείνη τη στιγμή μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή να τον απαθανατίσω "επί τω έργω" αλλά θα ανεβάσω κάποιες κατοπινές φωτογραφίες εξιστορώντας συγχρόνως την πρωτοβουλία για το φύτεμα των πλατάνων. Η ιδέα έπεσε στο καφενείο από τον Αντώνη Καλογερόπουλο, ο οποίος περνώντας συχνά από το σημείο (και για φραγκόσυκα φαντάζομαι) διέκρινε τη δυνατότητα φύτευσης πλατάνων στο σημείο εκείνο. Το κομάτι γης ανήκε στον Βασίλη Λώλα, ο οποίος συμφώνησε και το παραχώρησε για τη φύτευση των πλατάνων. Ο Καλογερόπουλος αγόρασε τα πλατάνια και τα παρέδωσε στον πρόεδρο του Αετού Αντώνη Λόντο ,ο οποίος με τη τσάπα του άνοιξε τις γούβες, διαμόρφωσε το χώρο ,τα φύτεψαν και τοποθέτησε σωλήνες για το αυτόματο πότισμα των πλατάνων. Τα αναφέρω αυτά γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας και την όψη του χωριού μας του Αετού.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Στην El.Marneri Galerie με την Άννα Θεοχαράκη

Στις 28/06 έως και 31/06 2013 η δική μας ,η Άννα Θεοχαράκη εκθέτει τα έργα της Στην El.Marneri Galerie ,στην Αθήνα . Λεμπέση 5. Θαυμάσια δουλειά !!!!!!!!!!!!!! 
Πάρτε μια γεύση από το βίντεο που ακολουθεί.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ 10ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ. ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.



ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ Καλαμάτα 13 Ιουνίου 2013
Βύρωνος 67, 24100 Καλαμάτα Α.Π. 56
Πληροφ. Παν. Μπαζίγος 6977948911

Προς
1.Περιφεριακή Ενότητα Μεσσηνίας
2.Δήμους Καλαμάτας, Τριφυλία, Μεσσήνης Πύλου-Νέστωρος, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης
3.Πανμεσσηνιακή Ομοσπονδία Συλλόγων ΗΠΑ-Καναδά
4.Πανμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας
5.Ομοσπονδία Συλλόγων Τριφυλίας
6.Μεσσηνιακοί Σύλλογοι μέλη Αμφικτυονίας
7.Επίτιμα μέλη
Αποστολή με emails

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ 10o ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Αγαπητοί μας,
Σας γνωρίζουμε ότι το φετινό μας, 10ο Τακτικό Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση μετά Αρχαιρεσιών, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, θα διεξαχθεί στο COSTA NAVARINO, στου Ρωμανού Πυλίας, το Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 με ώρα έναρξης 09:00.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Καταστατικού που ψηφίσαμε το 2012, οι αλλαγές που αφορούν την Γενική Συνέλευση είναι οι ακόλουθες:
1.Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε 11μελές με Πρόεδρο και Συμπρόεδρο, ex officio, τον Αντιπεριφερειάρχη και ένα ορισμένο Δήμαρχο από τη σύνοδο των Δημάρχων Μεσσηνίας. Α’ Αντιπρόεδρος ορίζεται ex officio ο Πρόεδρος τα ΠΟΑΚ. Β’ Αντιπρόεδρος ορίζεται ex officio o ο Πρόεδρος της ΠΟΜΟ. Τα υπόλοιπα μέλη εκλέγονται με ψηφοφορία και αυτά είναι: δύο (2) από ΗΠΑ-Καναδά, ένα (1) από Αυστραλία, τρία (3) από Ελλάδα και ένα (1) από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν οι ομοσπονδίες ή υποψήφιοι από κάποια κατηγορία, τα αντίστοιχα αξιώματα τα καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι της εγγύτερης ηπείρου (Άρθρο 6).
2.Οι εκπρόσωποι των συλλόγων με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεστε καθορίζονται από τον αριθμό των μελών των Ομοσπονδιών, Συλλόγων, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και Δήμων Μεσσηνίας. Κάθε σύλλογος που έχει άνω των χιλίων (1000) μελών εκπροσωπείται από εξ (6) αντιπροσώπους, άνω των πεντακοσίων (500) με πέντε (5), άνω των διακοσίων (200) με τέσσερεις, άνω των εκατό (100) με τρεις (3), άνω των πενήντα (50) με δύο (2) και άνω των είκοσι πέντε (25) με ένα (1). Οι σύλλογοι θα πρέπει πριν τις αρχαιρεσίες να καταθέσουν βεβαίωση του αριθμού των μελών τους και τα ονόματα των εκπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας εκπροσωπείται από τον Αντιπεριφερειάρχη και τρεις (3) και κάθε Δήμος με το Δήμαρχο και δύο (2) ορισμένους εκπροσώπους (Άρθρο 17).
3.ΟΙ συνδρομές των συλλόγων μειώθηκαν στα 40 ευρώ ετησίως. Επειδή δεν υπάρχουν έξοδα εγγραφής, παλαιοί σύλλογοι, που είχαν διακόψει τη συμμετοχή τους, γίνονται ενεργοί με την επανεγγραφή τους και την πληρωμή της συνδρομής της τελευταίας περιόδου. Για να γίνουν μέλη νέοι σύλλογοι πρέπει να υποβάλουν: Αίτηση στο Δ.Σ., Καταστατικό και Αντίγραφο Απόφασης της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης Αρχαιρεσιών (Άρθρο 2).
Με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε για τις τρέχουσες εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει:
1.Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 το Σάββατο 29 Ιουνίου & ώρα 20.00, στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στο Διοικητήριο Καλαμάτας, θα γνωρίσουμε τον καθηγητή της Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Αστροφυσικής Δρ. Περικλή Παπαδόπουλου. Θα αναπτύξει τις προοπτικές της Μεσσηνίας στον τομέα της αεροδιαστημικής και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ».
2.Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, στη Νέδα και τα Πλατάνια θα γίνει το Πρώτο Αντάμωμα των Αποδήμων Μεσσηνίων. Το διήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει, το Σάββατο 20 Ιουλίου, το πέρασμα της Νέδας, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους νέους και την Κυριακή 21 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ. θα γίνει το καλωσόρισμα και χαιρετισμοί από όλους τους Μεσσηνίους στο Θέατρο Αρνόκουρου. Στη συνέχεια στο θέατρο θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με φαγητό. Το αντάμωμα γίνεται με συνεργασία των συλλόγων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Tριφυλίας, Σύλλογος Φίλων Νέδας, Σύλλογος Πλατανίων, Σύλλογος Σιδηροκαστροτών, Σύλλογος Αυλωνιτών, Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.


Hungarian shadow-theatre company

ΤΡΟΜΕΡΟ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Εχθές γύρισα από ένα δεκαήμερο παραμονής στον Αετό. Τράβηξα μια φωτογραφία με αγριολούλουδα ,πίσω από το σπίτι του Παναγιώτη Θεοχαράκη και την ανεβάζω. Είναι πανέμορφα.

Συνέντευξη του Χοακίν Αλμούνια

Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσολωρά - Καθημερινή της Κυριακής

Η κυβέρνηση Καραμανλή, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού, είχε προειδοποιηθεί ρητά και επανειλημμένως το 2009 από την Κομισιόν ότι η χώρα οδηγείται σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ απολύτως ενήμερο ήταν και το Eurogroup, υποστηρίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια.
Η απάντηση σε αυτές τις προειδοποιήσεις ήταν η «πλήρης αδράνεια». Ο κ. Αλμούνια, πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και σήμερα αρμόδιος για το πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού, διαψεύδει επίσης ότι η Κομισιόν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom, ενώ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις κρατικές επιχειρήσεις προς ιδιωτικοποίηση (ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) βρίσκονται υπό διερεύνηση για την παροχή παράτυπων κρατικών ενισχύσεων.

Κύριε αντιπρόεδρε, ένα από τα βασικά προβλήματα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχία του Μνημονίου, είναι εκκρεμείς υποθέσεις παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που εξετάζετε;

– Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές υποθέσεις, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είναι προς ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Προβλήματα έχουν οι σιδηρόδρομοι (ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η γνωστή υπόθεση της ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ και ένας τερματικός σταθμός κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά.

Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα, ζητώντας τους, όπως για παράδειγμα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να μας παρουσιάσουν ένα σαφές σχέδιο ιδιωτικοποίησης, το οποίο θα εξετάσουμε. Υπό αυτήν την έννοια, τα προβλήματα ανταγωνισμού είναι και μοχλός πίεσης για να συνταχθούν προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων.

Τι συνέβη στην περίπτωση της ΔΕΠΑ; Σας ρωτώ επειδή από την ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε πως η Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά λόγω προβλημάτων με την Κομισιόν.

– Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους η Gazprom απέσυρε την προσφορά της. Δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων με τη ΔΕΠΑ. Τον Φεβρουάριο εγκρίναμε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στη ΔΕΠΑ και τώρα εξετάζουμε την παράταση αυτής της έκτακτης ενίσχυσης. Επίσης, εξετάζουμε ορισμένα προγράμματα επενδύσεων από τη ΔΕΣΦΑ. Αλλά εμείς δεν είχαμε επαφές με την Gazprom για τα θέματα αυτά.

Πολλοί στην Ελλάδα σας κατηγορούν ότι σιωπήσατε, αν όχι και ότι καλύψατε, τη δημοσιονομική εκτροπή που συντελέστηκε όσο ήσασταν επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Πώς απαντάτε στην κριτική ότι δεν σημάνατε εγκαίρως συναγερμό;

– Να σας πω τι θυμάμαι εγώ. Ανέλαβα επίτροπος τον Απρίλιο του 2004. Ένας από τους πρώτους φακέλους που βρήκα στο γραφείο μου ήταν το αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος. Έγινε τότε μία μεγάλη συζήτηση γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή υποστήριζε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατέγραφε σωστά τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Ζήτησα τότε από το ECOFIN να μου δώσει την εξουσία να ελέγξω τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Ομως τα κράτη-μέλη δεν μου το επέτρεψαν. Και να ξέρετε ότι δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση που αντιτάχθηκε σε αυτό, αλλά οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί.

Από τότε λοιπόν, μέχρι το 2010 που δόθηκαν οι απαραίτητες εξουσίες στη Eurostat να ελέγχει τους εθνικούς λογαριασμούς, η Κομισιόν δεν είχε τη δυνατότητα να εξετάσει την ακρίβεια των παρεχόμενων στοιχείων. Κάθε χρόνο λοιπόν, αναγκαζόμασταν να αναθεωρούμε τα στοιχεία εκ των υστέρων. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε φορά που καλούμασταν να πάρουμε αποφάσεις για την Ελλάδα, δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα αληθινά στοιχεία, γιατί αυτά έρχονταν αργότερα. Μόνο μετά την κρίση χρέους λύθηκε το ζήτημα. Και τώρα είναι ευτυχώς λυμένο.

Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, αλλά όχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των στατιστικών, διότι η κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά, που ήταν και χρονιά εκλογών, ας μην ξεχνάμε, ήταν απολύτως παθητική. Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους.

Στις αρχές Ιουλίου, παρουσίασα μία έκθεση στο Eurogroup, η οποία αργότερα μου ζητήθηκε το 2010 και την έστειλα στην ελληνική Βουλή. Είπα στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας «αν δεν υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας, το έλλειμμά σας θα ξεπεράσει το 10%». Αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα. Μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε «Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%».


Αυτή είναι η ιστορία. Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές.

Το Eurogroup τα ήξερε όλα αυτά, γιατί εγώ τους τα είπα. Είχα επανειλημμένες συναντήσεις με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό και ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι και την κρίση χρέους, όταν μία κυβέρνηση της Ευρωζώνης είχε οικονομικές δυσκολίες, αλλά έρχονταν εκλογές, οι υπουργοί Οικονομικών της έδιναν χρόνο. Τώρα, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει.
ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΑΕΤΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΓΓΡΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας ... Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε. 
   Ιστορική Έκθεση του Δημοτικού Σχολείου Αετού Τριφυίας.                                                                       του Δημήτρη Α. Δριμή,                                               εκπαιδευτικού, τ. Δημάρχου Αετού 
            Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους. Στις εκθέσεις που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική, όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων. 
           Σύμφωνα με την έκθεση του Δ`ντή, το δημοτικό σχολείο Αετού λειτουργούσε ως δημόσιο μονοτάξιο, τουλάχιστον, από το 1885. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε διτάξιο και από το 1904 σε τριτάξιο. Στεγαζόταν σε κτίριο της εκκλησίας και σε διάφορα ιδιωτικά κτίρια μέχρι το 1905, που κατασκευάστηκε νέο διδακτήριο από το κράτος και δωρεά του Α. Συγγρού. Σ` αυτό το κτίριο λειτούργησε μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 1943 που το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και από το σχολείο έμειναν μόνο τα τοιχεία. Τα χρόνια 1943-1945 το σχολείο δεν λειτούργησε εξαιτίας της έλλειψης δασκάλου. Από το 1945 στεγαζόταν σε κτίριο που είχε ολοκληρωθεί το 1937 και προοριζόταν για τη στέγαση του ημιγυμνασίου. Το ημιγυμνάσιο όμως, που λειτουργούσε προπολεμικά στον Αετό, μεταφέρθηκε στους Γαργαλιάνους μεταπολεμικά και έτσι το κτίριο δόθηκε για τη στέγαση του τριτάξιου δημοτικού σχολείου Αετού. Και αυτό όμως το κτίριο είχε υποστεί ζημιές από την πυρπόληση του χωριού, οι οποίες αποκαταστάθηκαν με χρήματα του υπουργείου ενώ κατασκευάστηκαν και τουαλέτες που πρίν δεν υπήρχαν. Πρόβλημα του νέου σχολείου ήταν η στενότητα του προαύλιου χώρου. Σχολικός κήπος λειτουργούσε στο κατεστραμμένο κτίριο Συγγρού ενώ ανθόκηπος στο χώρο του νέου διδακτηρίου. Μαθητική, τέλος, βιβλιοθήκη λειτουργούσε στοιχειωδώς με βιβλία του διδακτικού προσωπικού.
         Ακολουθεί η πλήρης έκθεση.
       Ιστορική Έκθεσις του Δημοτικού Σχολείου Αετού Τριφυλίας 
     
      Πότε το πρώτον και υπό ποίου ιδρύθη, ως και υπό ποίον τύπον ελειτούργησεν το σχολείον τούτο δεν είναι δυνατόν να γνωρίζωμεν, δεδομένου ότι αι πηγαί παρά των οποίων ηρήσθημεν τας πληροφορίας μας ανάγονται έως το έτος 1885. Την εποχήν αυτήν ελειτούργει εις τον Αετόν 1/ξιον Δημοτικόν Σχολείον στεγαζόμενον εις κτήριον ιδιοκτησίαν της εκκλησίας. Από το 1890 έως το 1904 ελειτούργησε ως 2/ξιον και 3/ξιον εις διάφορα ιδιωτικά μισθωμένα κτήρια. Το ως άνω λειτουργούν σχολείον ήτο Δημόσιον. Κατά το έτος 1904-1905 ανηγέρθη νέον διδακτήριον δαπάναις του κράτους, εκ του παρά του αειμνήστου δωρητού Ανδρέου Συγγρού δωρηθέντος χρηματικού ποσού. 
     
      Εκεί ελειτούργησεν ως 3/ξιον μέχρι την 11ην Σεπτεμβρίου 1943 ότε επυρπολήθη υπό των Γερμανών. Από το έτος 1943-1945 δεν ελειτούργησεν διόλου, ουχί ελλείψη κτηρίου αλλά διδακτικού προσωπικού. Το κτίριον αυτό δεν επισκευάσθη έκτοτε και παραμένουν εκεί τα τοιχεία. Από το 1945 και εντεύθεν λειτουργεί ως 3/ξιον, στεγαζόμενον εις κτήριον του οποίου τα μεν τοιχεία ανηγέρθησαν κατά το έτος 1925-1926 υπό της κοινότητος, αποπερατώθη δέ κατά το έτος 1936-1937 δια Κρατικής αρωγής. Το ως άνω κτήριον προορίζετο διά Ημιγυμνάσιον το οποίον ελειτούργει προπολεμικώς εις Αετόν, μεταφερθέντος όμως του Ημιγυμνασίου τούτου εις Γαργαλιάνους χρησιμοποιείται έκτοτε ως Δημοτικόν Σχολείον. Πρέπει ν` αναφέρωμεν ότι το κτήριον τούτο υπέστη κατά την πυρπόλησιν του χωρίου υπό των Γερμανών ορισμένας ζημίας. Διά τελευταίας όμως Κρατικής επιχορηγήσεως ανερχομένης εις το ποσόν των 10.000.000 δραχμών αφ` ενός μεν επισκευάσθη τούτο πλήρως, αφ` ετέρου δε, ανηγέρθησαν παρά τω σχολείω αφοδευτήρια τα οποία μέχρι τούδε έλλειπον παντελώς από το σχολείον. 
     
     Σοβαροτέρα έλλειψις του Σχολείου αυτού είναι η στενότης του προαυλίου. Επιδιώκεται όμως η επέκτασις τούτου δια της απαλλοτριώσεως αγώνου χώρου ευρισκομένου παρά τω σχολείω. 
      
      Σχολικός κήπος ελειτούργει εις το καταστραφέν διδακτήριον (Συγγρού) ιδρυθείς συγχρόνως με το διδακτήριον δηλαδή κατά το έτος 1904-1905, ένθα και καλλιεργείται ακόμη επεκταθείς μόνον καθ` όλην την έκτασιν του προαυλίου του κατεστραμένου αυτού διδακτηρίου το οποίον τώρα είναι άχρηστον. 

     Παρ` ότι όμως ο χώρος είναι αρκετός (2 περίπου στρέμματα) δεν είναι κατάλληλος καθ` ότι το έδαφος είναι αμμώδες, καταβάλλεται δέ κάθε προσπάθεια προς πλουτισμόν του εδάφους τούτου δια κόπρου. Παράλληλα καλλιεργείται ανθόκηπος εις το προαύλιον του ήδη λειτουργούντος διδακτηρίου. 

     Μαθητική Βιβλιοθήκη δεν ιδρύθη ποτέ. Λειτουργεί όμως τα τελευταία έτη πενιχρώς βέβαια τοιαύτη, προσφερομένων προς τούτο βιβλίων και περιοδικών διά τα ελεύθερα αναγνώσματα, ως και βοηθητικά βιβλία των άλλων μαθημάτων υπό του διδακτικού προσωπικού. 
                       Εν Αετώ τη 24 – 4 – 53 
                    Ο Δ/ντής του Σχολείου (δυσανάγνωστη υπογραφή) 

Φωτογραφίες: 
      1. Το διαβιβαστικό του Δ`ντή του σχολείου 
      2. Η Τρίτη και τελευταία σελίδα της έκθεσης του Δ`ντή του σχολείου 
      3. Διάγραμμα του τετραταξίου δημοτικού σχολείου Αετού, 1898, σχέδια του Δ. Καλλία, από το βιβλίο «Ο Δ. Καλλίας και το σχολικό κτίριο» της Μάρως Καρδαμίτση - Αδάμη 
      4. Το σχολείο Συγγρού, όπως αποκαταστάθηκε από τους κατοίκους του Αετού τη δεκαετία του `70. Έχει δε χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/880/24228/30-5-1989, ΦΕΚ 436/Β/5-6-1989 
      5. Το νεότερο δημοτικό σχολείο Αετού, όπως αποκαταστάθηκε το 2006.