Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η πίτα των Τριφύλιων Συλλόγων

Στις 28-01-2013 η Ομοσπονδία Τριφυλιακών Συλλόγων-Συνδέσμων, έκοψε την πίτα του στο ξενοδοχείο Στάνλευ και τίμησε με τιμητικές πλακέτες για το συγγραφικό και κοινωνικό τους έργο, τον Δάσκαλο Ευστάθιο Κακούτη και τον Γιατρό Ηλία Τσιμπλή. Στην εκήλωση παραβρέθηκε και ευλόγησε την πίτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος. Παρών στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κόλιας Κωνσταντίνος, που έκοψε και την πίτα. Από τον τέως Δήμο Αετού παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Ηλίας Μπασδάνης.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πίτα Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων

Στις 28-01-2013 η Ομοσπονδία Τριφυλιακών Συλλόγων-Συνδέσμων, έκοψε την πίτα του στο ξενοδοχείο Στάνλευ και τίμησε με τιμητικές πλακέτες για το συγγραφικό και κοινωνικό τους έργο, τον Δάσκαλο Ευστάθιο Κακούτη και τον Γιατρό Ηλία Τσιμπλή. Όλα όσα συνέβησαν θα τα παρακολουθήσετε στα βίντεο που θα ακολουθήσουν, με λίγη καθυστέρηση λόγω μοντάζ.
 Στο πρώτο βίντεο υπάρχουν οι χαιρετισμοί και οι προσφωνήσεις του γραμματέα του Συλλόγου Κώστα Αδαμόπουλου και του προέδρου Παναγιώτη Λούτου.

 
Στο δεύτερο βίντεο ο Κώστας Καρούσος, Γραμματέας της εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών προλογίζει τον Ηλία Τσιμπλή.

 
Στο τρίτο βίντεο ο Συγγραφέας Σωτήριος Γυφτάκης και ο τιμώμενος Ηλίας Τσιμπλής.
Στο τέταρτο Βίντεο ο Επ. Σχολικός Σύμβουλος-Συγγραφέας Νικόλαος Νικολόπουλος ,προλογίζει τον Ευστάθιο Κακούτη τον οποίο βλέπουμε στ πέμπτο βίντεο.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος απευθύνει χαιρετισμό στην κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων-Συνδέσμων

Ο Ανεξάρτητος βουλευτής της Β' Αθήνας, καταγόμενος εκ Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης απευθύνει χαιρετισμό στην κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων-Συνδέσμων

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στον Αετό Μεσσηνίας. Διοργανωτές ο Δήμος Τριφυλίας και ο Προοδευτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος "ο Αετός Τριφυλίας". Συνεργάστηκαν τα Νοσοκομεία ΘΡΙΑΣΙΟ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ και ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Ακολουθούν δύο βίντεο με τα διατρέξαντα στη συγκέντρωση που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Αετού. Το πρώτο το δανείστηκα από το Δημήτρη Γιαννόπουλο και δείχνει τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς των φορέων. Το δεύτερο περιλαμβάνει τις ομιλίες από τους Επιστήμονες Γιατρούς και μου το προμήθευσε η Ευσταθία Φλώρου.Παρακολουθείστε το έχει τρομερό ενδιαφέρον και αξία.!!!!

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ

Ικανοποιητικές αποδόσεις από την καλλιέργεια φραγκοσυκιάς

Αν και δεν καλλιεργείται ακόμα συστηματικά στη χώρα μας, το φραγκόσυκο υπόσχεται υψηλά έσοδα, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

Μια εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά εδάφη αποτελεί η γνωστή φραγκοσυκιά, η εκμετάλλευση της οποίας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Στην Ελλάδα η φραγκοσυκιά ακόμη δεν καλλιεργείται συστηματικά και συναντώνται μόνο αυτοφυή δένδρα διάσπαρτα σε περιοχές της νότιας και νησιωτικής Ελλάδας, όπου το κλίμα είναι κυρίως ξηροθερμικό.
Ικανοποιητικές αποδόσεις από την καλλιέργεια φραγκοσυκιάς
Ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για πολλά μέρη της χώρας μας, με πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Μάλιστα έχει ενταχθεί στις προωθούμενες καλλιέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους νομούς της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος με ανάλογο κλίμα, όπως είναι οι νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Ευβοίας.
Η μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές φραγκόσυκων ανήκει σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Τυνησία, η Αλγερία που καλλιεργούν τα φραγκόσυκα σε μεγάλες εκτάσεις. Σήμερα παγκοσμίως οι εξαγωγές του φραγκόσυκου φτάνουν τους 25.000 τόνους.
Το φραγκόσυκο προέρχεται από το Μεξικό. Στην Ευρώπη ήρθε από Ισπανούς θαλασσοπόρους το 1.500 μ.Χ. Στις χώρες της Μεσογείου διαδόθηκε ταχύτατα σε σημείο τέτοιο ώστε να αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του μεσογειακού τοπίου. Το φραγκόσυκο σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στο Μεξικό, στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στις ΗΠΑ, στην Τυνησία, στη Χιλή, στη Ν. Αφρική, στο Ισραήλ, στην Τουρκία, στην Ιταλία κ.λπ.
Ικανοποιητικές αποδόσεις από την καλλιέργεια φραγκοσυκιάς
Η φραγκοσυκιά φύεται σε ξηρά ή άνυδρα εδάφη. Είναι, δηλαδή, ξηροφυτικό είδος. Μπορεί να επιβιώσει σε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας. Η προσαρμογή αυτή οφείλεται στη δυνατότητα που έχει να αποθηκεύει νερό στους ιστούς της.
Από την επεξεργασία των καρπών του παράγονται πολλά προϊόντα διατροφής, όπως είναι γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, καλλυντικά, οινοπνευματώδη ποτά κ.λπ.
Επίσης οι βλαστοί του φραγκόσυκου, μαζί με τους καρπούς ή τα υποπροϊόντα της μεταποίησης, αφού απομακρυνθούν τα αγκάθια χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφή, επειδή είναι πολύ θρεπτικοί. Αποδίδει περίπου 30 τόνους κλαδόφυλλων το στρέμμα.
Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που δεν έχει εχθρούς, με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να είναι πολύ χαμηλό, ενώ απαιτεί θερμό κλίμα με καλή έκθεση στο ηλιακό φως
Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που δεν έχει εχθρούς, με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να είναι πολύ χαμηλό, ενώ απαιτεί θερμό κλίμα με καλή έκθεση στο ηλιακό φως
Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που δεν έχει εχθρούς. Ετσι το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ χαμηλό. Η ανάγκη του φυτού για νερό είναι ελάχιστη, έτσι ώστε το μέλλον της καλλιέργειας στον ελλαδικό χώρο στα επόμενα χρόνια να είναι βιώσιμη, ακόμα και με τη μείωση των υδάτινων πόρων.
Το φραγκόσυκο απαιτεί ένα κλίμα θερμό και μία καλή έκθεση στο ηλιακό φως. Το κλίμα που είναι πιο ευνοϊκό είναι το υποτροπικό, ημίξηρο, που χαρακτηρίζεται από μακράς διάρκειας ξηρά καλοκαίρια και από περιόδους βροχοπτώσεων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και από μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.
Ικανοποιητικές αποδόσεις από την καλλιέργεια φραγκοσυκιάς
Στην Ελλάδα το συναντάμε σε πολλές παραθαλάσσιες και νότιες περιοχές ως ημιαυτοφυές φυτό και πολλές φορές ως αυτοφυές. Το έδαφος που είναι καταλληλότερο για την καλλιέργειά του είναι το μέσης συστάσεως που έχει καλή στράγγιση. Δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος, αρκεί αυτό να μη είναι υγρό και να στραγγίζει καλά. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίες, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, ακόμη και πλαγιές όπου άλλη καλλιέργεια είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Στα αργιλώδη και ασβεστώδη εδάφη ευδοκιμεί λιγότερο απ' όσο στα μέσης συστάσεως. Η ανάπτυξή της σε βραχώδη εδάφη επιτυγχάνεται χάριν του ισχυρού συστήματος ριζών το οποίο διαθέτει και σταδιακά προκαλεί διάσπαση και αποσάθρωση αυτών.
Καρποφορία - αποδόσεις
Τα 1.700€ ανά στρέμμα αγγίζουν τα κέρδη
Με τη στρεμματική απόδοση στην καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς να κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2 έως και 3 τόνους, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.700 ευρώ.
Οι τιμές στη διεθνή αγορά ποικίλλουν ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Οι καρποί της πωλούνται από 2 - 5 ευρώ το κιλό, ενώ στα κλαδόφυλλα που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθός τους από 0,7 - 70 ευρώ το τεμάχιο. Το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από το φραγκόσυκο από 3 - 6 ευρώ το λίτρο.
Το φραγκόσυκο καρποφορεί μετά το 3ο έτος και έχει σε πλήρη παραγωγή αποδόσεις 100 - 150 κιλά ανά φυτό. Το φυτό είναι σε πλήρη παραγωγή μετά το 7ο έτος. Σε αρδευόμενη καλλιέργεια μπορεί να επιτευχθεί παραγωγή 3.000 - 4.000 κιλά το στρέμμα.
Η συγκομιδή των καρπών αρχίζει από τα τέλη Αυγούστου για τους καρπούς της πρώτης άνθισης και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για τους καρπούς της δεύτερης άνθισης. Η συγκομιδή γίνεται με κοπή των καρπών. Στη συνέχεια γίνεται απομάκρυνση των αγκαθιών, ώστε να διατεθούν στο εμπόριο με τον χαρακτηρισμό «χωρίς αγκάθια» ώστε να έχουν υψηλότερες τιμές.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα που προέρχονται από βλαστούς ηλικίας ενός ή δύο ετών. Πολλαπλασιάζεται δύσκολα με σπέρματα, ευκολότερα όμως με μοσχεύματα. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται με κομμάτια των βλαστών, που αφήνονται μερικές ημέρες επάνω στο χώμα στην ύπαιθρο, ώστε να επουλωθεί η τομή του βλαστού και κατόπιν φυτεύονται στον αγρό για να αποκτήσουν ρίζες. Αν η φύτευση γίνει τον χειμώνα, φυτεύεται ο βλαστός κατακόρυφα στο χώμα, κατά τρόπο ώστε ο μισός να είναι μέσα στο χώμα και ο μισός έξω. Αν η φύτευση γίνει το καλοκαίρι, αφήνεται ένας βλαστός στην επιφάνεια του εδάφους σε οριζόντια θέση. Από το κάτω μέρος του βλαστού εξέρχονται έπειτα από λίγες ημέρες μικρές ρίζες.
Στη συνέχεια φυτεύονται στο χώμα, κατακόρυφα τουλάχιστον μέχρι το μέσον τους και έτσι θα έχομε ένα νέο φυτό. Επειτα από 6 μήνες γίνεται η φύτευση των μοσχευμάτων στον αγρό.
Καλλιεργητικές εργασίες
Η εγκατάσταση της φυτείας προϋποθέτει την ισοπέδωση του εδάφους, του φρεζαρίσματος και της βασικής λίπανσης. Ο αριθμός των φυτών που φυτεύονται είναι 40 φυτά το στρέμμα. Τα φυτά που έχουν παραχθεί από μοσχεύματα, φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 5 μέτρα.
Οι αποστάσεις των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή είναι 5 μέτρα φυτό από φυτό, ώστε να διευκολύνονται οι διάφορες καλλιεργητικές εργασίες. Οι καλλιεργητικές αυτές εργασίες είναι το κλάδεμα, η απομάκρυνση των πρώτων ανθέων, η απομάκρυνση των ανώριμων καρπών, η συγκομιδή κ.λπ. Οι εργασίες αυτές γίνονται την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου.
Τα φραγκόσυκα πρέπει να δέχονται το κατάλληλο κλάδεμα ώστε να απομακρύνονται οι βλαστοί που έχουν κακοσχηματισθεί ή φέρουν πληγές, ή έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται την άνοιξη ή στα τέλη του καλοκαιριού. Τα φραγκόσυκα απαιτούν την κατάλληλη λίπανση κυρίως σε φωσφόρο και κάλιο που θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι οργανική.
Η μεταποίηση των καρπών
Χρησιμοποιείται από γλυκό και ποτό μέχρι... ζωοτροφή
Από γλυκά και φυσικές χρωστικές ουσίες, μέχρι ζωοτροφές και οινόπνευμα, παράγονται από το φραγκόσυκο. Στο Μεξικό, άλλωστε, από όπου και προέρχεται από τους καρπούς του φραγκόσυκου, παράγεται το γνωστό αλκοολούχο ποτό, η τεκίλα.
Το φραγκόσυκο καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς του. Στο Μεξικό, πέρα από τους καρπούς, καλλιεργείται και για τους νεαρούς βλαστούς που καταναλώνονται σαν λαχανικό.
Στα Κανάρια νησιά καλλιεργούνται τα φραγκόσυκα για την παραγωγή μίας κόκκινης χρωστικής ουσίας. Επίσης, παράγεται μια ακόμη χρωστική ουσία, που είναι η μόνη χρωστική τροφίμων (Ε120) που επιτρέπεται στην παραγωγή λουκάνικων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστικής κλπ.
Οι καρποί του χρησιμοποιούνται σαν φρούτο, αν και υπάρχει η δυσκολία της απομάκρυνσης των αγκαθιών. Οι καρποί, όπως και τα άνθη, έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που υπολογίζεται στο 0,04% του χυμού. Επίσης περιέχει ένα σάκχαρο που δεν κρυσταλλώνει.
Στη Σικελία πωλούν δύο είδη καρπών στις αγορές:
  • Τους καρπούς που προέρχονται από τα πρώτα άνθη. Τα φραγκόσυκα αυτά έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και καλή γεύση.
  • Τους καρπούς που είναι όψιμοι. Οι καρποί αυτοί παράγονται αφού απομακρυνθούν με τα χέρια οι πρώτοι οφθαλμοί. Οι καρποί αυτοί έχουν μεγάλο μέγεθος και υπέροχη γεύση.
Από τα φραγκόσυκα, επίσης στη Σικελία παρασκευάζουν ένα λικέρ, το Ficodi, ενώ από τους καρπούς και τα άνθη παρασκευάζουν αλοιφές για το δέρμα. Στην Αλγερία πωλούνται νωπά και αποξηραμένα φραγκόσυκα.
Σήμερα κυκλοφορούν σε πολλές χώρες πέραν των νωπών καρπών και προϊόντα παράγωγα των φραγκόσυκων, όπως είναι τα τυποποιημένα σαρκώδη τμήματα των κλαδόφυλλων του φυτού σε μορφή φιλέτου, σε σούπερ μάρκετ με προϊόντα ντελικατέσεν, ως προϊόντα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και ανόργανα άλατα.
Ενα άλλο τυποποιημένο προϊόν που έχει μεγάλη ζήτηση είναι το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου και το οποίο προωθείται στην αγορά, σαν ελιξίριο της νεότητας και το οποίο πωλείται σε πολύ υψηλές τιμές. Το φιαλίδιο των 15 ml πωλείται στην τιμή των 41 ευρώ.
Στο Μαρόκο, το πιο σημαντικό παράγωγο της φραγκοσυκιάς είναι η πρωτεΐνη AGP (αραβινογαλακτική), η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μετά από ζύμωση των καρπών του φραγκόσυκου, παράγεται ένα μη αλκοολούχο ποτό με υπέροχη γεύση.
Στην Αμερική παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου, ένα είδος λευκού αλεύρου από το οποίο παράγεται ένα είδος ψωμιού.
Ποικιλίες
Τα τρία είδη που προτιμούν οι παραγωγοί
Τα είδη του καλλιεργούμενου φραγκόσυκου είναι τρία. Το κίτρινο (Sulfarina), το λευκό (Muscaredda ) και το κόκκινο (Sanguigna ). Στην Ιταλία το είδος που έχει τη μεγαλύτερη διάδοση είναι η Sulfarina, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγικότητας που δείχνει στα εντατικά συστήματα καλλιέργειας. Η τάση σήμερα είναι όμως η καλλιέργεια και των τριών ειδών, ώστε να υπάρχει στην αγορά ένα προϊόν που να χαρακτηρίζεται από καρπούς με διάφορα χρώματα. Μερικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις χώρες της Μεσογείου και οι οποίες έχουν καλή γεύση και δεν έχουν αγκάθια είναι οι εξής:
Πολύ πρώιμες:
  • Mexican: Είναι ποικιλία με μεγάλους πράσινους καρπούς, με λευκή σάρκα, που σχίζονται όταν ωριμάζουν.
Πρώιμες:
  • Corfu: Εχει μεγάλους καρπούς, ανοικτού πράσινου χρώματος με λευκή σάρκα. Δεν είναι πολύ παραγωγική ποικιλία.
  • Guayacuil: Εχει καρπούς μετρίου μεγέθους, ανοικτού πράσινου χρώματος, με λευκή σάρκα. Δεν είναι παραγωγική ποικιλία.
  • Fusicaulis: Εχει πολύ μεγάλους καρπούς, κιτρινοπράσινους με λευκή σάρκα. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία.
  • Morado: Εχει αρκετά μεγάλους καρπούς, με ανοικτό πράσινο χρώμα, λευκή σάρκα. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία.
Μεσοπρώιμες:
  • Algerian: Εχει καρπούς μετρίου μεγέθους, ολοκληρωτικά κόκκινους, πολύ παραγωγική ποικιλία.
  • Gymnocarpa: Εχει καρπούς μεγάλους, τελείως κίτρινους, πολύ παραγωγική ποικιλία.
Μεσο-όψιμες:
  • Fusicaulis van Heerden: Εχει καρπούς μεγάλους, πρασινοκίτρινους, με κίτρινη σάρκα. Εχει την τάση να σχίζονται οι καρποί.
  • Roly-Poly: Εχει μικρούς καρπούς κοκκινωπούς. Παραγωγική ποικιλία.
  • Muscatel: Εχει καρπούς πολύ μεγάλους, λαμπρού πράσινου χρώματος, με λευκή σάρκα.
  • Signal: Εχει καρπούς αρκετά μεγάλους, οι οποίοι είναι ολοκληρωτικά κόκκινοι. Δεν είναι πολύ παραγωγική ποικιλία.
Οψιμες:
  • Albitel: Εχει καρπούς μεγάλους, ολοκληρωτικά κόκκινους.
  • Skinners: Εχει μεγάλους καρπούς, τελείως πράσινους. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία.
Πολύ όψιμες:
  • Blue Motto: Εχει μεγάλους πράσινους καρπούς, με πορτοκαλί σάρκα. Είναι παραγωγική ποικιλία.
  • Malta: Εχει καρπούς μετρίου μεγέθους που είναι τελείως κίτρινοι. Είναι παραγωγική ποικιλία.
Τα οφέλη στην υγεία
Το φραγκόσυκο θεωρείται ότι έχει επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλοιφών ημέρας μετά την ηλιοθεραπεία, σαν αντιρυτιδικές κρέμες. Από τους σπόρους των φραγκόσυκων παράγεται έλαιο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενεργούν εναντίον της γήρανσης του δέρματος. Το έλαιο αυτό ενυδατώνει, διατρέφει και μαλακώνει το δέρμα. Το λάδι από τους σπόρους της φραγκοσυκιάς είναι ένα φυτικό λάδι που λαμβάνεται με πίεση εν ψυχρώ από τους σπόρους των φραγκόσυκων.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΥΛΗΣ 1865

Μου το έστειλε ο φίλος και συμπατριώτης Αλέξανδρος Κωτσιόπουλος. Είναι ο εκλογικός κατάλογος του Δήμου Τριπύλης το 1865. Θα προσέξετε ότι έχει μόνο άνδρες, γιατί τότε δεν ψήφιζαν οι γυναίκες. Ο Δήμος Τριπύλης είχε διαδεχθεί αυτόν του Αετού και περιείχε τα κάτωθι χωριά: Αετός, Βαρυμπόπι, Σαρακηνάδα, Σελά, Τριπύλα, Λεντεκάδα, Ραυτόπουλου, Λυκουδέσι, Λαντζουνάτου,, Καλογερέσι και Λεσοβίτη. Πατείστε για να δείτε το έγγραφο στο κάτω μέρος , στο σύνδεσμο με τα κόκκινα γράμματα. Έχει τρομερό ενδιαφέρον για όλους.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=forums&srcid=MDI1Mzk4MzMyOTg1ODIzNzY4MzgBMDAyMzM1ODUyMzAyMDA2MTEyNjEBb1A3TkpsaV9iUXdKATQBAXYy

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Γενεαλογικά δέντρα - Παπαναστασίου

Συνεχίζοντας τις δημοσιεύσεις για τα γενεαλογικά δένδρα του Αετού, μεταφέρω από το βιβλίο του Συμβολαιογράφου από τον Αετό Λεωνίδα Ππαπαναστασίου <Παραδόσεις και Ενθυμήματα από τον Αετό Μεσσηνίας>. Σημπληρώνεται έτσι και διασταυρώνεται η έρευνα του Δημάρχου Αετού Ιωάννη Γιαννόπουλου. Θα διαπιστώσετε ότι τελικά όλοι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια.
 Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του χωρίου Αετός κατά τον παρόντα καιρό , ανήκει γενεαλογικώς σ’ έναν άποικο από το χωριό Μερεζέ ή Μερζέ, τώρα ονομαζόμενο Εκκλησούλα, της επαρχίας Μεγαλοπόλεως. 
Ο εγκατασταθείς στον Αετό έδειξε μεγάλη ενεργητικότητα στην κτηνοτροφία και στην καλλιέργεια κτημάτων ποτιστικών, τα οποία είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι και προς άλλους κατοίκους του Αετού με καταβολή σ’ αυτούς δεκάτων, (το δέκατον μέρος του εισοδήματος). Σε κάποια παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, επήγε στη στάνη του, ένας στρατιώτης Τούρκος και εζήτησε κατ' εντολή του Αγά του Χωριού, ένα αρνί. Προσεφέρθη ο Μερεζέος και έπιασε ένα από τα καλά αρνιά της στάνης του και το έδινε στον στρατιώτη, αλλ' αυτός είχε ρίψει τα βλέμματα του σε άλλο καλλίτερο και εζήτησε εκείνο. Του εξήγησε εκείνος, ότι έχουν έθιμο, όπως ο τσοπάνης τρέφει στην στάνη του ένα αρνί ονοματισμένο Αγιωργίτη δια την πρόοδο του σπιτιού και του ποιμνίου, το θεωρούν σαν τάμα και ότι το ζητούμενο, προορίζεται μελετημένο δια το σπίτι του. 
Ο Τούρκος στρατιώτης επέμενε, έτοιμος να εφαρμόσει βία, τότε ο Μερεζέος τον φόνευσε. Φοβούμενος τας συνεπείας, παρέλαβε τα πρόβατα του και όλα τα ζώα του, την οικογένεια του και ότι άλλα εφόδια ηδυνήθη και έφυγε δια την Αρκαδία. Ίσχυε Νόμος ότι σε άλλη περιφέρεια. δικαιοδοσίας του Αγά, κάθε εγκληματίας ξένης επικρατείας, δεν ετιμωρείτο. 
Ο Αγάς του Αετού, λυπήθηκε περισσότερο που έχασε έναν καλό εισοδηματία της περιοχής του και παρήγγειλε να ξαναγυρίσει ο Μερεζέος. Αλλ' αυτός παρέμεινε στην Αρκαδία μέχρι που πέρασε η προθεσμία διώξεώς του και τότε επανήλθε στον Αετό, όπου εγκαταστάθηκε μονίμως έκτοτε. Ο Μερεζέος Δημητράκης Αναστασόπουλος, απέκτησε δύο γιούς. Τον Κουτρουμπή και τον Αναστάσιο. Ο δεύτερος απέκτησε: 
  1) Τον Μπακογιάννη (Ιωάννη Αναστασόπουλο). 
  2) Τον Τσαλαμάνη (Σταύρο Αναστασόπουλο), 
  3) Τον Γκούρα (Δημήτριο ή Μήτρο Αναστασόπουλο). Ο τελευταίος ούτος εγκατεστάθη εις Κυπαρισσία και είναι ο Στρατηγός κατά την επανάσταση του 1821. Από αυτόν υπάρχει η γενεά Αναστασόπουλων στην Κυπαρισσία, Αθήνα κ.λ.π. 
  Ο Μπακογιάννης, (Ιωάννης Αναστασόπουλος), εκ του πρώτου γάμου του με γυναίκα του από την οικογένεια Λούμπαρδη από το χωρίον Σαρακινάδα Παναγιά, απέκτησε: 
  1) Τον Τζούμα, (Αναστάσιο Αναστασόπουλο), από τον οποίο κατάγονται οι Παπαναστασέοι, Πανουσέοι και Φωτακέοι. 
  2) Τον Γεωργιαλέξην από τον οποίον κατάγονται οι δύο θυγατέρες του που άφησαν απογόνους των τους Λεβετέους και τους Χαροκοπέους
 Με τον δεύτερον γάμο του απέκτησε υιούς: 
  1) Τον Γουρουνίτσα από τον οποίον κατάγονται οι Παπαγεωργίου, οι Ανδριόπουλοι και οι Χοντρέοι. Ονομάστηκε Γουρουνίτσας υπό του Τούρκου Αγά, διότι έφαγε τον σπόρο σίτου που του είχε δώσει ο Αγάς, να σπείρει τα κολλιγικά χωράφια και καλλιέργησε αυτά χωρίς σπόρο και αφού είδε ο Αγάς το όργωμα του είπε ο Γουρουνίτσας «δεν φύτρωσε». 
  2) Τον Λυμπέρη, τον κατά την επανάσταση του 1821 Χιλίαρχο Δημητρακόπουλο από τον οποίον κατάγονται οι Λυμπερόπουλοι (Κόκαλος και Γερογιάννης που διετέλεσε Δήμαρχος πολλά χρόνια). 
 Ο Γερο Γιάννης, , ως χηρευάμενος έλαβε άλλην σύζυγο την Αναγνώστενα, χήρα του Γκάτζα από του Σουλιμά
Η Αναγνώστενα είχε μαζί της δύο θυγατέρες εκ του γάμου της με τον Γκάζτα. Ήσαν εξόχου καλλονής και ώριμες προς γάμο. Κάποια ημέρα που πήγαιναν κορίτσια από τον Αετό για ξύλα στο δάσος Κλαδί και απείχαν μία ώρα από το χωρίο, ζήλεψε μία από τις κόρες να υπάγει και αυτή περίπατο και επήγε. Εις τον τόπον που θα εξυλεύοντο τα άλλα κορίτσια και εχαίρετο την εξοχήν η θυγατέρα της Αναγνώστενας, επήγε ένας Βαρυμποπέος να την απαγάγει. Και όταν επιχείρησε τούτο οι κορασίδες της παρέας της, επετέθησαν κατ' αυτού με τις κόσες τους (εργαλείο κοπής ξύλων), και τον ανάγκασαν να παραιτηθεί του επιχειρήματος του. Οι χωρικοί Αετοβουναίοι έτρεξαν και τον ανεζήτησαν προς εκδίκηση, δεν ήτο ασφαλής η ζωή του στο Βαρυμπόπι και αναγκάσθηκε να φύγει και να εγκαταλείψη την περιφέρεια. Τραγουδήθηκε το γεγονός ως κάτωθι: 
"Τι ταν πώπαθες Κυρα Αναγνώστενα 
τέτοια κόρη πούχες σκύλα 
και την έστελνες για ξύλα. 
Δεν την έστειλα κυρα Αναγνώστενα 
τα κορίτσια την επήραν, 
για περίπατο την επήγαν"
Τις πάντρεψε και την μια την έδωσε του Μιμίκου Γκότση και την άλλη του Φιλοποίμην Λαμπρόπουλου. Ο Μιμίκος Γκότσης έδωσε θυγατέρα στου Κεφαληνού. Ο Γκάζτας σκοτώθηκε από τους Τούρκους κατά μίαν επιδρομή των εις Σουλιμά που μαρτυρείται από το κάτωθι τραγούδι: 
«Να ήταν η μέρα βροχερή και η νύχτα ποντισμένη 
που κίνησε η κουκουναριά μ' όλα τα κουκουνάρια 
και στο Δερβένι ροβολάει τον Χτεδερτζή ρωτάει 
που πάει ο δρόμος Δεμερτζή στου Σουλιμά να πάμε 
 Εφτού που κάτου Μπέη μου στον πλάτανο στη βρύση 
δεξιά μεριά να κάμετε στου Σουλιμά να πάτε στου Μπούγα ξεπεζέψανε στου Τσαδαλά τα σπίτια Κανείς δεν τους μίλησε 
από τους Τσαδαλέους Ένας γαμπρός του Τσαδαλά τούρκικα κουβεντιάζει. άδικα Μπέη μου άδικα από τους Σουλιμαίους, 
δυο τρία παιδιά Γκαζτόπουλα και ο Τάσης Παπατσώρης κορίτσια δεν ορίζουμε γυναίκες και νυφάδες».
 Επήγαν οι Τούρκοι και χάλασαν τους Σουλιμαίους . 
  3) Τον Γεωργιλά, από τον οποίον κατάγονται οι Γεωργιλέοι (Θεόδωρος, Γιάννης, Νικόλαος). 
  4) Τον Γιωργακέαν, από τον οποίον κατάγονται οι Μανωλέοι (Γεωργακόπουλοι) Καρκανάς, Γιαταγάνας. Επιστρέφων από την Ζάκυνθο όπου είχε μεταβεί με τον Κολοκοτρώνην, έμεινε εις την Βρύναν Ηλείας και εκεί υπανδρεύθη, απέκτησε εκ του γάμου τούτου τον λεγόμενο Σπυρέαν
  5) Τον Κατσίγιαννην που δεν άφησε κληρονόμους. 
  Ο Σταύρος Αναστασόπουλος, αφήκεν απογόνους τους Σταυροπουλέους και Γιαννοπουλέους. Εκ της οικογενείας Γιαννόπουλου, διετέλεσε Δήμαρχος ο Ιωάννης Γιαννόπουλος
  Ο Κουτρουμπής άφηκε απογόνους τους Καραϊσκέους, Τσακίρην, Κωτσιοπουλέους, Λοντέους
  Άλλες οικογένειες κάτοικοι Αετού είναι: 
  α) Οι Γκοτσεοι. Ούτοι κατά την Τουρκοκρατία κατοικούν εις θέση Λόπεσι της περιοχής Αετού. Ήσαν τρεις αδελφοί. Κατά μίαν εποχή είχαν φιλική επίσκεψιν εις το χωρίον των, δύο γνωστών των εκ του χωρίου Σουλιμά και τους φιλοξένησαν. Κατά την αναχώρηση των, το απόγευμα της ημέρας, ο ένας εκ των αδελφών, συντρόφεψε με τους Σουλιμέους, να τους κατευοδώσει ολίγον πιο κάτω από την κατοικία των μέχρι της θέσεως Κινέτα. όπου κατά την αποχώρηση των, αξίωσαν οι Σουλιμαίοι ν' ανταλλάξουν το όπλον του Γκότση με ένα εκ των ιδικών του. Ο Γκότσης δεν ήθελε ν' αποχωρισθεί του όπλου του, εκείνοι επέμεναν και εξεδήλωσαν προθέσεις βίας, αποτέλεσμα ήτο να τους φονεύσει ο Γκότσης και τους δύο. Οι άλλοι δύο αδελφοί ευρισκόμενοι εις το χωρίον, ήκουσαν τους πυροβολισμούς και νόμισαν ότι επρόκειτο περί αποχαιρετιστήριων, αλλά είδαν αμέσους να καταφθάνει ο αδελφός των και να τους αναγγέλλει ότι τους σκότωσε και τους δύο. Όλοι τους γνώριζαν ότι οι Σουλιμαίοι ήσαν ισχυροί και εκδικητικοί και δεν ήτο εις αυτούς δυνατόν να έχουν ησυχία πλέον εκεί, αλλά το καλλίτερο που είχαν να κάμουν, έπρεπε να φύγουν. Ο Φονιάς και ο ένας εκ των άλλων, φόρτωσαν τα πράγματα των εις τα υποζύγια των και αναχώρησαν με τα πρόβατα των προς τα μέρη της Ηλείας. Ο ένας έμεινε εις το χωρίον Πλάτανος, όπου κατοίκησε και εξ αυτού κατάγονται οι εκεί Γκοτσέοι. 
 Ο άλλος ο φονιάς, τράβηξε βαθύτερα και έφτασε εις ακατοίκητο μέρος εκεί που είναι σήμερα το χωρίον Λοπεσι Πατρών και εξ αυτού κατάγονται οι Γκοτσέοι εκ των οποίων είναι και ο Δικηγόρος Πατρών Κωνσταντίνος Γκότσης, διατελέσας Υπουργός Οικονομικών. Ο τρίτος είπε εις τους άλλους ότι δεν τους ακολουθεί αλλά θα μεταβεί εις Αετό και εκεί, ότι έχει φίλους, ώστε να μη κιντυνεύσει από τους Σουλιμαίους, πράγμα που έκαμε και κατοίκησε εις Αετό και από εκείνον κατάγονται οι Γκοτσέοι. Από τους Γκοτσέους, διετέλεσαν Δήμαρχοι ο Ιωάννης Γκότσης (Μούτσος) και ο κατά την επανάσταση 1821 οπλαρχηγός Γεώργιος Γκότσης και ο μετά του Παπαφλέσσα φονευθείς εις Μανιάκι Αναγνώστης Γκότσης
  β) Καζαντζέοι, κατάγονται από άποικο εκ Σκάλας Μεσσηνίας. Το όνομα Καζάντζας, εδόθη από τους Αετοβουνέους, ότι ήλθε δια καζάντι, Καζάντας, και εκ παραφθοράς Καζάντζας. Πράγματι, εργάσθηκε μεθοδικώς σε αγροτικές καλλιέργειες, έλαβε σύζυγο εξ Αετού και εκ τούτου κατάγονται αρκετές οικογένειες Καζαντζέων, αποκτήσαντες αξιόλογους περιουσίας. 
  γ) Οικογένεια Καμπουκέων
  δ) Αλεβιζέοι, από την Γαράντζα. 
  ε) Αβδαλέοι, λέγεται ότι είναι από τους πρώτους κατοικήσαντες τον Αετό. 
  στ) Αλευρέοι, ελθόντες από το Άλη—Τσελεπή. 
   ζ) Αθανασόπουλοι, από το Μπέρεκλα. 
  η) Αλεξόπουλος, παρονομαζόμενος Στυλιαράς, από το πλησίον χωρίον Μποντιά. 
  θ) Ασημακέοι. ι) Γιαννακόπουλοι, Λυσεγέοι από Αρκαδία. 
  ία) Γιαννακουλέοι
  ιβ) Δρουτσέοι, Περλέοι, Τσουλέοι, (Κωνσταντής, Θανάαης). 
  ιγ) Χαρδέοι, Θεοδωρόπουλοι
  ιδ) Καλογερέοι
  ιέ) Λωλέοι
  έ) Γιαννάκης Γκώνου
  ιστ) Μυλωνέοι, από την Ηλείαν. 
  ιζ) Μπεμπόνης. από την Τριπύλην. 
  ιη) Μπαλογιανέοι. από το Μήλα. 
  ιθ) Μακαντάσης. από το Βαρυμπόπι. 
  κ) Παπαδέοι, από το Μήλα. 
  κα) Πουλιτσεοι, από το Σύρτζι. 
  κα) Ρεμπελέοι
  κβ) Σαράντης, από το Μοναστήρι. 
  κγ) Στρατικόπουλοι
  κδ) Στρατικουλέοι
  κε) Λιακαρέους - Σωτηρόπουλοι, από Σαρακινάδα. 
  κστ) Φρεντζέοι
  κζ) Φωτοπουλέοι
  κζ) Χριστόπουλοι - Ανδρίτσαινα. 
  κη) Χαντζής
  κθ) Χαϊμανέοι
  λ) Παπαγιαννέοι. Από το Λάπι. 
  λα) Γυφτέοι
  λβ) Σαμαρέοι
  λγ) Γιουρούκης - Γεωργακόπουλος, Γεωργακιός. 
  λδ) Ζάγος - Γεωργακόπουλος
  λε) Κουμπαρούλης, από Κοπανάκι. 
  λστ) Ζορμπάς και Ζαχαρίας
Εις Αετό είχε εγκατασταθεί ένας επιστήμων Φαρμακοποιός ονόματι Εργοτέλης Καρμελίδης από την Καλαμάτα και μετήρχετο την Ιατρικήν. Είχε νυμφευθή γυναίκα εκ της οικογενείας Γκόνου και άφησε δύο θυγατέρες. Έφυγε όμως από τον Αετό όταν εγκατεστάθησαν εδώ επιστήμονες ιατροί οι Γκότσης και Γρηγορόπουλος. Απέθανε μόνος στην Καλαμάτα εις μεγάλην ηλικίαν. Περί του βίου και της προσωπικότητας αυτού, πολλά θα έπρεπε να γραφούν. 
Σημείωση: Κράτησα όσο μπορούσα την ορθογραφία και το ύφος του κ.Παπαναστασίου.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ του Τ.Δ.ΑΕΤΟΥ

Ο Δήμαρχος του Δήμου Τριφυλίας άφησε τον τέως Δήμο Αετού χωρίς Αντιδήμαρχο. Ο Σύλλογος των Αετοβουναίων της Αθήνας Διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός ,δίνοντας στη δημοσιότητα την παρακάτω Επιστολή-Διαμαρτυρία.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΞΥΛΩΝ

Οδηγίες στο πως να στοιβάξετε τα ξύλα για το τζάκι ή την ξυλόσομπα σας… !

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μου το έστειλε ο Φίλος Δήμος Φωτόπουλος. 

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

COMPLETE και FINISHED

ENGLISH LESSON!!

Κανένα Αγγλικό λεξικό δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς τη διαφορά μεταξύ COMPLETE και FINISHED. Ωστόσο, σε ένα πρόσφατο συνέδριο γλωσσολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους γλωσσολόγους στον κόσμο, ο Samsundar Balgobin, από τη Γουιάνα, ήταν ο σαφής νικητής.

Τελική πρόκληση του ήταν η εξής:
«Μερικοί λένε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ COMPLETE και FINISHED.
Να εξηγήσετε τη διαφορά μεταξύ COMPLETE και FINISHED με έναν τρόπο που είναι εύκολο να κατανοηθεί».

 Εδώ είναι η απάντηση του:
«Όταν παντρευτείς την σωστή γυναίκα, θα είσαι COMPLETE.
Αλλά, όταν θα παντρευτείς τη λάθος γυναίκα, είσαι  FINISHED.
Και όταν η σωστή γυναίκα σε πιάσει με τη λάθος γυναίκα, είσαι COMPLETELY FINISHED!».

Η απάντησή του έγινε δεκτή με μια επευφημία που διήρκεσε πάνω από 5 λεπτά!!!

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

aetos


ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Παρακολουθείστε το Βίντεο από την εκπομπή της ΕΤ3 ,ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Θα σας μεταφέρει στη Νέδα , Στο γεφύρι της Μαυροζούμενας και φυσικά στο Ιπποφορβείο του Δημήτρη Παρασκευόπουλου και θα παρακολουθεήσετε το Μίμη τον Καραϊσκο να λέει ενδιαφέροντα πράγματα για τα άλογα και όχι μόνο.