ΑΕΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ από τους Παναγιώτη Καραϊσκο - Ναπολέοντα Γκότση
Σάββατο 31 Μαρτίου 2012
2ο Εσπερινό Λύκειο Αθήνας
Τρίτη 20 Μαρτίου 2012
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΥ
Με αφορμή την επιστολή που έλαβα από το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας (Την οποία και δημοσιεύω) θα γράψω λίγα λόγια για την ιστορία και τη σπουδαιότητα του Συλλόγου μας για τον Αετό και τους απανταχού Αετοβουναίους. Σύλλογος (κατά Μπαμπινιώτη) είναι η ένωση προσώπων για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού ή κοινών συμφερόντων. Αυτό ακριβώς έκανε και εξακολουθεί να κάνει ο σύλλογός μας . Να εξυπηρετήσει γενικώς τα συμφέροντα του Αετού και κατ’ επέκταση των Αετοβουναίων. Πιστεύω να πείσω πολλούς ,από όσους διαβάσουν τα παρακάτω ,να συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου ενεργά και ιδίως οι νέοι που έχουν ζήλο και ιδέες πιο σύγχρονες από εμάς τους παλαιότερους.
Ο Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αετού είναι ίσως ένας από τους πιο παλαιότερους συλλόγους της Ελλάδας. Το έτος ίδρυσης δεν είναι γνωστό ακριβώς. Γνωρίζουμε όμως ότι μετά το ολοκαύτωμα του Αετού το 1943 και μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς ,στις συσκέψεις που γίνονταν για την αποκατάσταση των καμένων σπιτιών του χωριού συμμετείχε και ο Σύλλογος των διαμενόντων στην Αθήνα Αετοβουναίων. Σ’ αυτό έχω αναφερθεί στο περιληπτικό σημείωμα που είχα γράψει για το σύνδεσμο των Μαρτυρικών χωριών της Ελλάδος και που φυσικά έχω αναρτήσει και στο μπλοκ μου. Αυτό μου το είχε επιβεβαιώσει ο συγχωρεμένος ο Πάνος Δρούτσας και κάποιοι άλλοι παλαιότεροι . Γραπτά στοιχεία δεν ξέρω αν υπάρχουν γιατί κατά καιρούς και στις διάφορες μετακομίσεις του Συλλόγου χάνονταν από αμέλεια και αδιαφορία τα πρακτικά καθώς και τα άλλα βιβλία του Συλλόγου. Σήμερα διαθέτει ιδιόκτητο γραφείο οπότε πιστεύω ότι τα πάσης φύσεως αρχεία θα διαφυλάσσονται για τις επόμενες γενιές.
Στα διοικητικά συμβούλια του συλλόγου έχουν προσφέρει ως πρόεδροι οι κάτωθι: Βασίλειος Αλεβίζος , Δημοσθένης Λόλας, Παναγιώτης Δρούτσας ,Παναγιώτης Καζάντζας ,Παναγιώτης Καραϊσκος ,Νικόλαος Γεωργακόπουλος ,Ναπολέων Γκότσης και η τωρινή πρόεδρος Δωροθέα Ρεμπέλου. Αυτούς θυμάμαι εγώ και περιμένω από όσους έχουν στοιχεία να βοηθήσουν στην καταγραφή και των υπόλοιπων.
Για όσους γνωρίζουν τον Αετό και την ιστορία του δεν θα αμφισβητήσουν ότι ο σύλλογος της Αθήνας ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες ώστε ο Αετός να αποκτήσει μια όψη σύγχρονου χωριού από πολύ ενωρίς. Κατασκευάστηκε με έξοδα του συλλόγου το εξοχικό κέντρο στον κεφαλάρη ,με πισίνα παρακαλώ!!!!!!!!! Διαχρονικά δε και με τη βοήθεια και των Αετοβουναίϊκων συλλόγων του εξωτερικού έχει διαμορφωθεί αυτό το θεσπέσιο τοπίο στον κεφαλάρη . Ο Αετός ήταν το πρώτο χωριό της περιοχής ακόμη και από το Κοπανάκι και το Δώριο ,μεγαλύτερα χωριάτης περιοχής μας , που μέσω του Συλλόγου είχε λύση το πρόβλημα των χωμάτινων δρόμων. Δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ούτε ένα σοκάκι ,όσο μικρό και αν είναι ,που να είναι χωμάτινο. Πρωτοστάτησε στη κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου το Αετού ,του κοινοτικού ιατρείου, στην αναβίωση του πανηγυριού στις 5 Αυγούστου και του γλεντιού της Κυριακής των απόκρεω. Το κυριότερο ότι εξέδωσε την εφημερίδα «Η φωνή του Αετού» που είναι ο συνδετικός κρίκος των απανταχού Αετοβουναίων. Μπορώ να αναφέρω και άλλα πολλά ,αλλά σταματώ εδώ και θέλω να συμπληρωθούν τα υπόλοιπα για τη σημασία της ύπαρξης του συλλόγου και της συμμετοχής μας από όσους συμμερίζονται αυτές τις σκέψεις.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΤΟ।ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 1-4-2012 στις 11 π.μ στο ΞΕΝΔΟΧΕΙΟ ΡΟΥΑΓΙΑΛ ΟΥΜΠΙΚ
Τρίτη 13 Μαρτίου 2012
Τρίτη 6 Μαρτίου 2012
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μια πανοραμική φωτογραφία από το υπαίθριο μουσείο στη Ράχη τ΄Αλώνια ,στο έμπα του Αετού με τη φροντίδα και το μεράκι του Παναγιώτη Φρεντζά। Έχει στήσει σχεδόν ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο ,με τα λιθάρια ,τα πιεστήρια και διάφορα άλλα। Παναγιώτη από εμένα και πιστεύω από όλους τους Αετοβουνέους και όχι μόνο, ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ.!!!!!!!!!!!!