ΑΕΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ από τους Παναγιώτη Καραϊσκο - Ναπολέοντα Γκότση
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
ΤΟΞΟΤΗΣ: Dr Hamer-->To τσιγάρο ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τον ...
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011
ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Για περισσότερες λεπτομέρειες και περιγραφή επισκευθείτε το αξιόλογο σάϊτ στον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.blogger.com/img/blank.gif
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011
ΤΑΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ-Με Λέϊζερ Και Χρώματα
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ-Το Κομπόδεμα
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ-Σαν Την Αρχαια Βάτο
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΚΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΚΟΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
Όπως είδαμε στα προηγούμενα από τη μελέτη των ιστορικών και των Λαϊκών παραδόσεων μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:
Α) Ο Γιάννης Βλαχογιάννης στο έργο του «Κλέφτες της Πελοποννήσου» φαίνεται να διακατέχεται από μια εχθρική στάση απέναντι στους κλέφτες της εποχής εκείνης ,υιοθετώντας τους χαρακτηρισμούς που τους έδιναν οι τότε προύχοντες και οι οποίοι τους κατέτασσαν στην τάξη των κοινών ληστών. Όμως οι λαϊκές παραδόσεις και τα δημοτικά τραγούδια (όσο και αν κάποια από αυτά, κατά το Βλαχογιάννη είναι πλαστά) αποδεικνύουν το αντίθετο. Η λαϊκή παράδοση και η λαϊκή μούσα δεν είχαν κανένα λόγο να μην αποδώσουν εκ των υστέρων τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση. Οι Κλέφτες της εποχής εκείνης δεν έκαναν μεν την επανάσταση που έγινε λίγα χρόνια αργότερα ,αλλά ήταν το αποκούμπι των φτωχών και των κατατρεγμένων.
Β)Αναμφισβήτητα μετά το θάνατο του Ζαχαριά αρχηγός των εν ενεργεία κλεφτών της Πελοποννήσου είναι ο Γιώργος Μπέλκος ,όσο και αν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του δείχνει να τον αγνοεί ή να μη τον γνωρίζει καν. «Είχα μαζί μου και κάποιον Γιώργο που δεν είχε που να πάει» Απομνημονεύματα Θ.Κ. Εξάλλου και με το Ζαχαριά εν ζωή ο Γιώργος Μπέλκος έχει την πρωτοκαθεδρία έναντι του Θεόδωρου που είναι αρκετά νεότερος του Γιώργου.
Γ) Αν διαβάσει κάποιος το αφοριστικό του Πατριάρχη που τόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στη δίωξη και τον χαλασμό των κλεφτών θα διαπιστώσει ότι δεν αποδεικνύει αυτό που έγραψε ο Γεώργιος Φραντζής «Ράγιζαν και οι πέτρες». Μεγαλύτερο ρόλο πιστεύω ότι έπαιξαν στους αγράμματους έλληνες οι προφορικές απειλές των Δεσποτάδων και των παπάδων για τον αφορισμό όσων βοηθήσουν τους κλέφτες. Παραθέτω το αφοριστικό του Πατριάρχη παρακάτω.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: α)Κάθε σχόλιο και παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτα και αναζωογονητικά.
Β) Θα ακολουθήσει μια ιστορική αναδρομή της ιστορίας του Αετού για την προ Μπέλκου εποχή και μετά τα γεγονότα από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 έως και σήμερα.
ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΟ
Θεοφιλέστατε αρχιεπίσκοπε Δημητζάνης, εν αγίω πνεύματι αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών μετριότητος, κυρ Φιλόθεε, και εντιμότατοι κληρικοί, ευλαβέστατοι ιερείς και τίμιοι προεστώτες και δημογέροντες και κοτζαμπασίδες και πρόκριτοι και λοιποί απαξάπαντες ευλογημένοι χριστιανοί της επαρχίας ταύτης, τέκνα εν κυρίω ημών αγαπητά χάρις είη υμίν και ειρήνη παρά Θεού। ΤΟ
H κραταιοτάτη και ευεργετικωτάτη εις ημάς βασιλεία, το δικαιότατον και πολυχρονιώτατον δοβλέτι, με το να προνοήται πάντοτε διά την ησυχίαν και καλήν κατάστασιν όλων των υπηκόων και πιστών ραγιάδων, όπου είναι υποκείμενοι εις την βασιλικήν του επικράτειαν και με το να επαγρυπνή και προστάζη με πάσαν δύναμιν όλους τους ηγεμόνας και κυβερνήτας, όπου ευρίσκονται εις κάθε χώραν και τόπον διά να έχουν μεγάλην επιστασίαν και προσοχήν εις εκείνα, οπόσα αρμόζουν εις εξολόθρευσιν και τέλειον αφανισμόν των κακοποιών ανθρώπων και εις εκείνα όπου συγχύζουσι και προξενούν ταραχήν εις την κοινήν και την κατά μέρος ασφάλειαν, εις τους πολλούς δηλαδή και εις τον καθ’ έναν ξεχωριστά. Πολλούς υψηλούς προσκυνητούς ορισμούς και υψηλά φερμάνια εξαπέστειλα κατά διαφόρους καιρούς και ηγεμονικάς εξουσίας και εφανέρωναν εις τους κατά καιρόν υψηλοτάτους μόρα βαλήδες, την υψηλήν αυτής βούλησιν και θέλησιν ως πατρικήν και περιείχον τας νέας και κατά πολλά γνωστικωτάτας διατάξεις και προσταγάς, των οποίων υψηλών προσταγών, η κατά το γράμμα ενεργητική πράξις και η από μέρους όλων ημών των υπηκόων χρεωστουμένη διαφύλαξις, χωρίς αμφιβολίαν συμφέρει διά την καλήν κατάστασιν και ησυχίαν όλων εκείνων όπου κατοικούν εις τον Μωρέα· και δια την αποφυγήν της δεινής τιμωρίας και παιδεύσεως, τας οποίας είναι απαραίτητον να πάθωσι και δοκιμάσωσιν, όσοι από εσάς φέρονται εναντίοι της υψηλής προσταγής από κακοπροαίρετον γνώμη τους. Πολλές φορές και ημείς με υψηλήν προσκυνητήν προσταγήν εγράψαμεν και εις την αρχιερωσύνην σου και εις τους λοιπούς συναδέλφους αρχιερείς του Μωρέως και εις άλλους κατά τόπους προεστώτας και ηγουμένους, όπου είναι του κλήρου και της τάξεώς μας. Καθώς ομοίως εγράψαμεν και εις τους κοτζαμπασίδες, δημογέροντας προεστώτας και λοιπούς κατοικούντας εις τον Μωρέα φανερώνοντας εις όλους τους πατρικώς και εκκλησιαστικώς τα πρέποντα εις εσάς και τα συμφέροντα, παρακινούντες σας όλους εις το να έχετε μεγάλην προσοχήν, να φυλάττετε απαρασάλευτα όσα προστάζεσθε με κάθε ομόνοιαν και με μεγάλην δουλικήν κλίσιν και να εμποδίζετε με κάθε τρόπον και με όλην σας την δύναμιν κάθε κίνημα, όπου είναι εναντίον εις τας βασιλικάς προσκυνητάς προσταγάς και ως αίτιον κάθε παιδεύσεως και πικράς τιμωρίας εις εκείνους όπου αποτολμούν να ευγούν από τα όριά τους.
Και κατά το παρόν με το να εβεβαιώθη η κραταιοτάτη βασιλεία, και το υψηλόν δοβλέτι, ότι πολλοί κακοποιοί κλέπται από τους ιδίους Μωραΐτας, παραφυλάττουν εις ταις στράταις και σκοτώνουν κρυφίως και με απάτην τους διαβάτας και άλλοι πάλιν αυθαδώς με όπλα και άρματα αντιστέκονται μετά των σεϊμένιδων. Από το άλλο μέρος πολλοί από τούς κοτζαμπασίδες και δημογέροντες (χωρίς να έχετε είδησιν εσείς οι ιερωμένοι, ως είμεθα βέβαιοι) με μίαν πρόφασιν, ότι εις τον τάδε καζάν εφάνησαν κλέπται και εσκότωσαν τον τάδε διαβάτην και ακολούθως διά να ταιριαχθώσιν εδόθησαν τόσα άσπρα και άλλοτε πάλι λέγουν ότι οι κλέπται έπιασαν τον τάδε άνθρωπον εις την στράταν και τον επήραν σκλάβον και διά την αξαγοράν του εδόθησαν τόσα άσπρα και με αυτάς τας αιτίας χαρατζώνουσι με πλήθος ασπρών τους πτωχούς ραγιάδες, χωρίς έλεος και καμμίαν συνείδησιν και κερδίζουν άσπρα ασεβώς και παρανόμως και κάμουσι τον εαυτόν τους όμοιον με τούς κακοτρόπους κλέπτας και διά να είπωμεν καλύτερα, χειρότερον από αυτούς, και νομίζουσιν ένα τυχερόν εύρημα, το να είναι οι κλέπται, διά τα εδικά τους τέλη και κέρδη, και ακολούθως όχι ότι δεν συμβοηθούσιν, αλλά και εκ του εναντίον κρυφίως και με τρόπους πλαγίους και μυστικούς γίνονται εμπόδιον εις την καταστροφήν και αφανισμόν αυτών των κακοποιών κλεπτών. Και επειδή κάθε πρόφασις και αιτία είναι αβέβαιος και ανεμπίστευτος, ότι δεν έχουν καμμίαν μετοχήν με τους κλέπτας οι Μωραΐταις, ωσάν όπου ο Μωρέας από όλα τα μέρη κατά την φυσικήν κατάστασιν είναι περιτρυγισμένος με θάλασσαν και διατρέφει πάντοτε τούς ιδίους Μωραΐτας και με ευκολίαν φυλάττεται σίγουρα από κάθε διάφορον εμβασίαν των κακοποιών αυτών από τα έξω μέρη και το περισσότερον, όπου έχει και διωρισμένους διά περισσοτέραν φύλαξιν τόσους και τόσους μπελουκμπασάδες, τζερβετζίδες και άλλους καπομπασίδες εις κάθε πολιτείαν και χωρίον.
Δι’ αυτάς λοιπόν τας προφάσεις και τα κάτω όπου ακολουθούν, ωργίσθη και άναψε τον δικαιότατον θυμόν το φιλόπτωχον, φιλοδίκαιον, υψηλόν δοβλέτι και ήθελε κάμη ευθύς τώρα την ολοϋστερινήν βαρυτάτην παίδευσιν εις εκείνους όπου ετόλμησαν να κάμουν τα τοιαύτα, αν ίσως ο φιλάνθρωπος και φιλυπήκοος στοχασμός του κραταιοτάτου και πολυχρονίου δοβλετίου, δεν ήθελεν εμποδίση και δυσκολεύση αυτήν την ογλήγωρον επιχείρησιν και ώστε να σταλώσι προτήτερα βασιλικαί υψηλαί προσταγαί και νέα νιζάμια, όπου ημπορούν να μεταβάλουν και σωφρονίσουν τους τοιούτους κακοποιούς αυτούς. Λοιπόν κατά την σφοδράν εις ημάς γενομένην υψηλήν προσταγήν, φανερώνομεν εις όλους σας τους Μωραΐτας ιερωμένους και λαϊκούς, την υψηλήν αυτήν βουλήν και θέλησιν, κατά τον τρόπον όπου εφεξής κατά πλάτος σημειώνομεν με τας παρούσας εκκλησιαστικάς επιστολάς εις όλους σας, γράφομεν δε και τη αρχιερωσύνη σου και εις τους προεστώτας της επαρχίας σου και δημογέροντας και κοτζαμπασίδες, φανερώνοντας ότι εξεδόθη νέον προσκυνητόν καί φοβερόν βασιλικόν φερμάνι και εστάλη προς τον υψηλότατον μόρα βαλή πασιά εφέντη μας και προστάζει εις το να βάλη εις κάθε σύστασιν και πράξιν με τον πλέον σιγουρότερον και ακινδυνότερον τρόπον εκείνους τους πρώτους υψηλούς ορισμούς, νέας βασιλικάς προσταγάς και αποφάσεις διά περισσοτέραν αύξησιν καθώς αναφέρει το υψηλόν φερμάνι εις Τούρκους και ραγιάδες, όθεν διά μεν τους Τούρκους έχουσι χρέος να φροντίζωσιν οι αγιάννηδες καί βοϊβοντάδες, καθώς θέλετε βεβαιωθή από το υψηλόν φερμάνι του πολυχρονεμένου βασιλέως μας, όπου έχει να διαβασθή εις Τριπολιτζάν εις το υψηλόν τζιβάνι, όπου να το ακούσουν όλοι και όσα ονομαστί φανερώνει διά τους ραγιάδες. Ιδού κεφαλαιωδώς καταγράφομεν εις την παρούσαν ημών επιστολήν και ακούσατε.
α) Κεφάλαιον προστάζει ότι εις όποιον χωρίον ή τζιφλίκι ευθύς όπου φανώσιν οι κλέπται, οι προεστώτες και δημογέροντες εκείνων των χωρίων φανερώνοντες εις τους κοτζαμπασίδες του καζά εκεί όπου υποτάσσονται τα χωρία και τζιφλίκια έχουσι χρέος οι κοτζαμπασίδες χωρίς αργοπορίαν να πιάνωσι τους τοιούτους κλέπτας και να τους δίδωσι εις τον βοϊδόνδαν και ζαπίτην και εις τους αγιάννηδες, από τους οποίους να αποστέλλωνται εις τον μόρα βαλή πασιά εφέντη μας, δια να λάβωσι κατά νόμους τα επίχειρα της κακίας των. Ανίσως δε οι ρηθέντες προεστώτες και δημογέροντες του χωρίου και τζιφλικίου ή οι κοτζαμπασίδες των καζάδων από αμέλειάν των, ήθελε φανώσιν εναντίοι εις την υψηλήν βασιλικήν προσταγήν, παραβλέποντες, τους τοιούτους κακοποιούς κλέπτας, αφ’ ου δοκιμάσωσι βαρυτάτην και μεγάλην ζημίαν εις άσπρα θέλει θανατωθώσι με σταυρόν και πικρόν θάνατον διά να γίνουν και παράδειγμα εις όλους.
β) Όλοι οι κοτζαμπασίδες του καθ’ ενός καζά έχουσι χρέος να βάλωσιν όλους τους ευρισκομένους ραγιάδες εις τα χωρία και τζιφλίκια εις τους αναμεταξύ των κεφιλεμέδες, ώστε όπου να υπόσχεται ο ένας διά τον άλλον, και από τους κοτζαμπασίδες να πέρνωνται ιδιοχείρως γεγραμμένοι κεφιλεμέδες και να απερνούν εις το σιγκίλι του ιερού μεχκαμέ της Τριπολιτζάς.
γ) Το εναντίον δε μεταξύ εις αυτούς τους κεφιλεμέδες, όποιος από τους ραγιάδες ήθελε φανή κλέπτης και κακοποιός, ο μητροπολίτης εκείνος όπου ορίζει τον καζάν εκείνον, από τον οποίον ευγένουν οι κλέπται, θέλει αποδιωχθή από την επαρχία του, με απόφασιν κατά το παλαιόν υψηλόν φερμάνι, ότι να μην πέρνη ποτέ άλλην επαρχίαν.
δ) Κατά τον κεφιλεμέ οπού ήθελε γένη, όποιος από τους ραγιάδες ήθελε σκοτώση κανένα άπταιστον οι πρώτοι κοζαμπασίδες του καζαπά εκείνου ή του χωρίου ή τζιφλικίου, οπού ήθελε γένη ο φόνος, έχουσι χρέος να παραστήσωσι τον φονέα, παραδίδοντές τον εις τον βοϊβόνδα καί αγιάννηδες, από τους οποίους να στέλλεται ο φονεύς με ιλάμι της ιεράς κρίσεως εις τον υψηλότατον πασιά εφέντη μας.
ε) Τα πράγματα και υπάρχοντα του φονέως με ιζίνι της ιεράς κρίσεως, να πωλώνται και να δίδωνται εις τούς κληρονόμους του σκοτωμένου, αν ίσως και ο φονεύς εκείνος δεν ήθελε έχη πράγματα και μούλκια, πρέπει εκείνοι οπού ευρίσκονται εις τον καζάν εκείνου ή εις το χωρίον ή εις το τζιφλίκι, εις το όποιον έγινε ο φόνος διά δυσώπησιν και ανάπαυσιν των κληρονόμων του φονευθέντος θέλει αποδοθή και η τιμή του αίματος και να δίδουν και υπόσχεσιν ότι ανίσως και ο φονεύς εκείνος ήθελε φύγη να μη γυρίση εις το εξής πώποτε οπίσω εις τον καζάν εκείνον ή εις το χωρίον ή εις το τζιφλίκιον.
Αυταί είναι αι υψηλαί βασιλικαί γενόμεναι προσταγαί εις όλους τους πιστούς ραγιάδες, τας όποίας θέλω βεβαιωθή το περισσότερον, οπόταν με υψηλήν προσταγήν του υψηλοτάτου μόρα βαλή εφέντη μας, θέλει συναχθήτε εις Τριπολιτζάν όλοι οι μητροπολίται και επίσκοποι του Μωρέως, μαζί με τους κοτζαμπασίδες προεστούς και δημογέροντας, και θέλετε παραλάβη την παρούσαν ημών πατριαρχικήν επιστολήν καθώς θέλει ακούσετε και τας υψηλάς προσταγάς διά το καθολικόν και κοινόν νιζάμι, οπού θέλουν αποφασισθή από του υψηλοτάτου αφέντου μας χωρίς καμμίαν αργοπορίαν. Όθεν επειδή και είναι προσταγή απαραίτητος να λάβουν τέλος και να φυλάττωνται ακριβώς αυτά τα βασιλικά νιζάμια, και επειδή φοβερίζονται φοβεραί παιδεύσεις και πικρότατοι θάνατοι εις εκείνους οπού εναντιούμενοι ήθελε φανώσιν υπόδικοι, παρακινούμενοι εις τούτο είτε από αμέλειαν είτε από πονηράν γνώμην, διά τούτο άμα εκκλησιαστικώς και πατρικώς προλαμβάνοντες φανερώνομεν εις όλους σας τα ίδια συμβουλεύοντάς σας όλους περισσότερον την μεταξύ σας σύμφωνον ομογνωμίαν και ειρήνην, ωσάν οπού είναι αιτία και αρχή διά την καλήν τελείωσιν των νέων αυτών βασιλικών προσταγών για την ησυχίαν και ασφάλειαν όλης της κοινότητος, διά το οποίον και βεβαιωθέντες, την δυνατήν βασιλικήν απόφασιν το σταθερόν και αμετάτρεπτον διά την τελείωσιν, το όγληγωρον διά την ενέργειαν και την πράξιν και τον βαρύτατον και μεγάλον βασιλικόν θυμόν.
Προσέχετε ακριβώς με όλην σας τη δύναμιν και φυλάττετε απαρασάλευτα τα όσα προστάζεσθε με υψηλήν απόφασιν και προσταγήν και είναι χρέος απαραίτητον εις όλους, διότι η προσταγή είναι βασιλική και υψηλή και οπόταν η δικαιοσύνη έχη θεμέλιον και συμφέρον διά την ασφάλειαν και ησυχίαν εις όλην την κοινότητα και εις την μερικήν των ραγιάδων, τότε περισσότερον έχετε χρέος να λαμβάνετε περισσότερον ζήλον, και με καλήν συνείδησιν να τελειώνετε τας βασιλικάς προσταγάς, και με τα έργα εμπράκτως έχοντες αυτά πάντοτε εις τον νουν σας· ανίσως όμως (το οποίον άμποτε να μην ήθελε γίνη) και κάμνοντες τα εναντία, ήθελεν αντιστέκεσθε εις τα υψηλά φερμάνια και εναντιήσθε θέλει κατακριθήτε ως παρήκοοι, και οι μεν λαϊκοί, αφ’ ου δοκιμάσετε τα χαλεπώτατα παιδευτήρια θέλει λάβετε και πικρόν θάνατον της ζωής σας, οι δε ιερωμένοι θέλετε χάσετε το εκκλησιαστικόν σας αξίωμα, και η αρχιερωσύνη σου αποδειωχθής παντοτινά από την επαρχίαν σου και από κάθε εκκλησιαστικόν αξίωμα. Προσέχετε λοιπόν μήπως και κατά συνήθειαν ή αψηφησίαν νομίζοντες τας φοβεράς ταύτας γραφομένας υψηλάς προσταγάς, ήθελε καταφρονήσετε το πλέον παραμικρότερον, σηκώνοντες εναντίον του εαυτού σας τον βασιλικόν θυμόν και αγανάκτησιν, οπού προξενεί τα πολυστένακτα δάκρυα, και δε θέλει εύρητε κανένα βοηθόν, μήτε καμμίαν άλλην ωφέλειαν από την ανωφελή μετάνοιάν σας.
Διά την ησυχίαν και καλήν κατάστασιν όλου του Μορέως, έγινεν αυτό το θεοφώτιστον νιζάμι, και αποβλέπει εις την ασφάλειαν και ησυχίαν όλης της κοινότητος· διά τούτο είναι ακόλουθον με ιδίαν σας προθυμίαν και αυτοθέλητον προαίρεσιν, και με όλην σας την δύναμιν, να προσπαθήσετε διά την ακριβεστάτην διαφύλαξιν των προσταζομένων, διά να μένετε ελεύθεροι πάσης βλάβης των κακοποιών ανθρώπων, και θέλετε εύρητε εις το εξής τα βασιλικά ελέη, οπού να τρέχωσιν εις εσάς πλούσια και αδιάλειπτα· ανίσως όμως, καθένας από σας διά την πλεονεξίαν του διά να ωφελή τον εαυτόν του, κατατυραννή ασεβώς και βασανίζη τους πτωχούς ραγιάδες με παράνομα και άδικα χαράτζια και παρσίματα, και νομίζει ένα τυχηρόν εύρημα διά τα χωριστά άλλα τέλη το να ευρίσκωνται κακοποιοί εις αυτήν την λησταρχικήν ζωήν, και χαίρονται εις τα φονικά, και προδίδουν τους ανθρώπους διά να σκοτώνωνται, ούτος θέλει πέση εις τας πολιτικάς παιδείας και εις τας εκκλησιαστικάς ημών κατάρας και αφορισμούς καθώς και συνοδικώς γράφοντες αποφαινόμεθα εναντίον εις τους τοιούτους, ότι όταν εις το εξής δεν ήθελε κάμωσι με προθυμίαν και μεγάλην υπομονήν, κατά τας σταλείσας υψηλάς βασιλικάς προσταγάς και φερμάνια και δεν ήθελε παύσωσιν από τας τοιαύτας ασυγχώρητους κακίας και πονηρίας, υπάρχωσιν αφωρισμένοι, κατηραμένοι και ασυγχώρητοι, και μετά θάνατον άλυτοι, και τυμπανιαίοι και πάσαις ταις πατριαρχικαίς και συνοδικαίς αραίς υπεύθυνοι και ένοχοι του πυρός της γεένης, και τω αιωνίω αναθέματι υπόδικοι· όθεν διά να μην πάθετε τα τέτοια μισητά καί αποτρόπαια, ποιήσατε ως γράφομεν εξ αποφάσεως· η δε του Θεού χάρις είη μεθ’ υμών.
(1805) Οκτωβρίου κε (25)
Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Καισαρείας Φιλόθεος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Κυζίκου Ιωακείμ και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Θεσσαλονίκης Γεράσιμος και εν Χριστώ αδελφός και εύχέτης
Βερροίας Χρύσανθος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Προϊλάβου Παρθένιος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Παλαιών Πατρών Μακάριος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Ηρακλείας Μελέτιος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Νικομηδείας Αθανάσιος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Προύσσης Άνθιμος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Αγκύρας Ιωαννίκιος και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Ξάνθης Ναθαναήλ και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Μυτιλήνης Ιερεμίας και εν Χριστώ αδελφός και ευχέτης
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011
Βοηθάμε τον Αλέξανδρο / Aid for Alexandros: Ιστορικό / Historical
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3G
Ξέρετε πιθανώς τις πανοραμικές εικόνες, Αλλά τα 3 G ;; τα γνωρίζετε ; ; ; !
Έτσι, κάντε κλικ στα κόκκινα παρακάτω links μπορείτε να εκπλαγείτε!
Πατήστε το δείκτη του ποντικιού στο κέντρο της εικόνας
και σύρετε προς όλες τις κατευθύνσεις ! ! ! Είναι φοβερό ! ! !
Επίσης, κάντε κλικ στα εικονίδια και τις άλλες εικόνες που εμφανίζονται
και πολλές άλλες εικόνες ακόμη.
Αλλά είναι στο χέρι σας να οργανώσετε και να δείτε!
Tour Eiffel
Montgolfière
Cathédrale Saint-François-Xavier, Chicoutimiis
Une centrale du Michigan
Un incendie majeur
Notre Dame de Bon secours à Montreal
Chapelle de la Maison Mère-Mallet, Québec
concert d’Oliver Jones, Juin 2009
Hôtel de Glace, Sainte-Catherine-de-la-Jacques-Cartier, Québec
Palais des Congrès à Montreal
Feux sur glace, Quais du Vieux-Port de Montréal
Carnaval de Québec
Hotel Ruby Foo’s – Montreal
Πατήστε το δείκτη του ποντικιού στο κέντρο της εικόνας
και σύρετε προς όλες τις κατευθύνσεις ! ! ! Είναι καταπληκτικό ! ! ! ! !
- Επίσης, κάντε κλικ στα εικονίδια και τις άλλες εικόνες που εμφανίζονται
και πολλές άλλες εικόνες ακόμη. Αλλά είναι στο χέρι σας να οργανώσετε και να δείτε!
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΟΤΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
http://www।genealogy.com/users/m/o/i/Demetra-A-Moine/TREE/0001tree.html
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΕΤΟΥ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ …ΠΕΙΝΑ। ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ॥
Μάλιστα, απλά τα πράγματα। Για να …εστιάσεις 100 άτομα σε μια ταβέρνα, θέλεις 1200-1500 ευρώ, ενώ στο σχολείο του Αετού 100-150 ευρώ μαζί με την …μπίγουλι. Οπότε οι …ταβερνιάρηδες, παρακαλάνε να πεθαίνει κόσμος, για να κρατάνε …ζωντανά τα μαγαζιά τους; Αν είναι έτσι, αύριο να τα κλείσουν και για να τα λέμε έξω από τα δόντια. Σιγά μην περιμένει μνημόσυνα και κηδείες -γιατί γάμοι ή βαφτίσια δεν γίνονται στα χωριά μας- ο Περικλής στο Ρίπεσι, η Παναγιώτα στην Ακρόπολη του Δήμου Δωρίου ή οι ταβέρνες του Μαράθου -οι …φόβοι της πλάκας του Δημάρχου μας- για να ζήσουν. Όσο για τις …δηλητηριάσεις που φοβάται ο Σαράντος, άστα να πάνε. Περισσότερες γίνονται στα ταβερνεία και σπανίως στα σπιτικά μας. Γιατί σπίτι τους το θεωρούν το σχολείο οι Αητοβουναίοι και σιγά μη δεν προσέξουν και δηλητηριάσουν τους καλεσμένους τους. Τώρα, το άξιον απορίας, είναι ο λόγος του Θανάση, που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που ψήφισε.
Σαφέστατος ο Δημήτρης Μπασδάνης, τον ακούσατε, ο μοναδικός από τον πρώην Δήμο Αετού που είναι μέλος της Επιτροπής και η Επιτροπή αντί να σκεφθεί σοβαρά τις απόψεις του, τις αγνόησε। Αλλά γιατί να γνωρίζουν αυτοί καλύτερα τα πράγματα από τον κάτοικο της περιοχής μας; Ο Γιάννης Κατσαργύρης, στο ίδιο πνεύμα και τέλος ο Γιάννης Μερκούρης, σαφέστατα υπέρ της απόφασης του Τοπικού συμβουλίου.
Και να τελειώσω με τον φίλο μου τον Ζαχαρία, που άλλο μας …έδειξε και άλλο μας έβαλε, για να μην πάει κόντρα στον Δήμαρχο, τον Γιάννη τον Βασιλόπουλο, που φοβάται μην κλείσουν τα καφενεία στο Ραφτόπουλο -αλίμονο αν ο Μένης στο Αρτίκι, περίμενε να ζήσει από το καφενεδάκι του, από τις ελιές του και τα πρόβατά του ζει- τον …Φιλιατρινό που ψήφισε την απόφαση του φίλου του και να …περιλάβω τον Δήμαρχό μας. Αν είναι Δήμαρχε, να …υποστούμε το “Κοπανάκι” ή τον “Μάραθο”, αιτία θα είναι η …πείνα που έρχεται. Και στο τέλος-τέλος της γραφής, δεν είσαι ο Δήμαρχος των Καφενείων και των Εστιατορίων, είσαι ο Δήμαρχος του Λαού και τον αναγκών του. Εκτός αν δεν είσαι; Γι΄αυτό να τον δώσεις τον χώρο στις κυρίες στον Μάραθο και να μην το παίζεις …κυβέρνηση που παίρνει δάνεια για τις ανάγκες του λαού και τα δίνει στους …Τραπεζίτες.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011
Ο ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα την έγκριση της απογραφής, από το δήμαρχο τονίστηκε πως ο νέος Δήμος που συστάθηκε με τον «Καλλικράτη» είναι υπερχρεωμένος!
Βλέπετε, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Όπως ήδη έχω γράψει, αλλά ξαναγράφω για να εμπεδωθεί απολύτως και πλήρως από όλους τους πολίτες τι ακριβώς «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (τα χρέη και οι οφειλές, δηλαδή, που «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι) ανέρχονται σε 10.641.495,46 ευρώ και έχουν ως εξής:
α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις – Δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (4.095.614,53 ευρώ): Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ,
β) Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (6.545.880,93 ευρώ): -Σε προμηθευτές 5.216.104,18 ευρώ: Δήμος Αετού 1.008.453,62 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 1.090.028,48 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 1.459.224,10 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 1.084.793,80 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 14.801,56 ευρώ
-Σε Τράπεζες – Λογαριασμοί Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων (90.491,79 ευρώ): Δήμος Φιλιατρών 90.491,79 ευρώ,
-Σε υποχρεώσεις από φόρους – τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο και Λοιπούς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (12.000,54 ευρώ): Δήμος Γαργαλιάνων 285,45 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 11.715,09 ευρώ.
-Σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (55.106,39): Δήμος Αετού 770,75 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 5.106,66 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 48.995,32 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 233,66 ευρώ
-Σε Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση, και περιλαμβάνει τα χρεολύσια των δανείων που θα πληρωθούν στο έτος 2011 (474.988,93 ευρώ): Δήμος Αετού 61.854,63 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 44.217,87 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 6.562,07 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 332.360,62 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 29.993,74 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις του Δήμου από οφειλές Αμοιβών Προσωπικού, Αιρετών, Διαφόρων Τρίτων Πιστωτών (697.189,10 ευρώ): Δήμος Αετού 52.035,83 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 81.071,67 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 201.800,26 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 87.597,14 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 274.684,20 ευρώ.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν ήταν παρόντες (δεν εκλήθησαν καν βέβαια) οι πρώην δήμαρχοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Αετού (οι πρώην της Κυπαρισσίας και της Αυλώνας είναι νυν αντιδήμαρχοι) και σε σχόλιό μου στο «Θ» στις 10 Νοεμβρίου σημείωνα, μεταξύ άλλων: «Θα έχουν ενημερωθεί, όμως, για τα στοιχεία της απογραφής και για τα χρέη και τις οφειλές των Δήμων που διοικούσαν. Τόσες μέρες μετά την απογραφή, να εκλάβω τη σιωπή τους ως συμφωνία με τα στοιχεία και αποδοχή τους; Αν συμφωνούν, τους καλώ δημόσια να εξηγήσουν στους δημότες τους και σε όλους εμάς τους δημότες του νέου Δήμου γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε τόσα εκατομμύρια χρέη και οφειλές της δικής τους διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης; Αν δε συμφωνούν, ας παρουσιάσουν δημόσια τα δικά τους στοιχεία για τη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση άσκησαν. Γιατί, σιωπούν;».
Για μια ακόμη φορά, καλώ τους δημάρχους (και τους πέντε) των πρώην Δήμων της Τριφυλίας, δημόσια να τοποθετηθούν για τα στοιχεία της απογραφής. Οι ίδιοι δεν αισθάνονται την ανάγκη, όχι να απολογηθούν, να εξηγήσουν στον κόσμο τα χρέη και τις οφειλές που άφησαν πίσω τους; Δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που τους τίμησαν να μιλήσουν για την οικονομική διαχείριση που έκαναν; Να μας πουν γιατί μας «φέσωσαν» με τόσα εκατομμύρια ευρώ.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Στάθης Γκότσης – Δημήτρης Λέντζος
Τα έργα της καρδιάς
Ασπασία Στρατηγού
Συμμετέχουν: Χρήστος Κωνσταντίνου, Γιώργος Μπαγιώκης
Ο Μετρονόμος παρουσιάζει την πρώτη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Στάθη Γκότση σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου με τίτλο Τα έργα της καρδιάς. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Ασπασία Στρατηγού, πρώτη προσωπική δουλειά, μετά από αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές, και για την ίδια.
Ο κύκλος τραγουδιών Τα έργα της καρδιάς περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια με διαχρονικές φόρμες, ρυθμούς και στιχουργικά σχήματα, που παντρεύουν το λυρικό με το λαϊκό ύφος.
Από ένα τραγούδι ερμηνεύουν ο Χρήστος Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Μπαγιώκης.
Παίζουν οι μουσικοί:
Πιάνο: Νεοκλής Νεοφυτίδης, κλασική κιθάρα: Βασίλης Κετεντζόγλου, κλασική κιθάρα: Κώστας Γρηγορέας, μπάσο: Θανάσης Σοφράς, μπουζούκι, τζουράς: Γιάννης Σινάνης, σοπράνο σαξόφωνο, κλαρινέτο, φλάουτο: Θανάσης Ζέρβας, βιολί: Θέμης Νικολούδης, τσέλο: Ηλίας Σακαλάκ, κρουστά: Σωκράτης Γανιάρης.
Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Στάθης Γκότσης
O πίνακας του εξωφύλλου και τα έργα στο ένθετο του δίσκου έγιναν από τη ζωγράφο Μόρφη Κατουμά.
H επιμέλεια παραγωγής είναι του Θανάσης Συλιβού.
Bιογραφικά
Στάθης Γκότσης
Γεννήθηκε στον Αετό Μεσσηνίας το 1952. Σε ηλικία 18 χρονών έφυγε για σπουδές στην Αμερική, όπου παρέμεινε 18 χρόνια. Το 1988 επέστρεψε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του μακαρίτη Ζαχαρία Καψαλάκη να αναλάβει την διεύθυνση του Τμήματος Φυσικής Μαγνητικού Συντονισμού στο Διαγνωστικό Κέντρο «Εγκέφαλος», θέση την οποία κατέχει ακόμη. Τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάζεται επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διδάσκοντας Φυσική. Η αγάπη του για την μουσική εκδηλώθηκε νωρίς, δεν υπήρχαν όμως δυνατότητες σπουδών μουσικής στην επαρχία που μεγάλωσε και αυτό τον οδήγησε να μάθει μόνος του θεωρία μουσικής και κλασική κιθάρα αλλά και να καταγράφει στο πεντάγραμμο τις μουσικές του ιδέες. Στο πανεπιστήμιο είχε την ευκαιρία να πάρει κάποια μαθήματα μουσικής. Από καλή τύχη γνωρίστηκε με ένα σπουδαίο μουσικό – τον συνθέτη William Russo – ο οποίος κατά την διάρκεια της πολύχρονης φιλίας τους τον βοήθησε να βελτιώσει τις γνώσεις του στην αρμονία και στην ενορχήστρωση. Ο Στάθης Γκότσης θεωρεί δασκάλους του στο τραγούδι – κι ας μην μαθήτευσε μαζί τους – τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Χρήστο Λεοντή, για διαφορετικούς λόγους τον καθέναν, και τους είναι ευγνώμων. Θαυμάζει πολλούς Έλληνες συνθέτες και τα έργα τους κοσμούν την δισκοθήκη του. Τα Έργα της Καρδιάς είναι η πρώτη του δισκογραφική δουλειά αλλά και συνεργασία με τον ποιητή Δημήτρη Λέντζο και μια συνειδητή επιλογή να γράψει απλά αλλά όχι απλοϊκά λαϊκά τραγούδια.
Δημήτρης Λέντζος
Γεννήθηκε το 1960 στις Μηλιές Ηλείας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές εργασίες: Η Θεία Λειτουργία της Ηλιανής (1986), Ηλιανή Εβδομάδα (1988, εκδ. Κέδρος). Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Χρήστο Λεοντή, τον Μιχάλη Τερζή, το Νεοκλή Νεοφυτίδη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Νίκος Δημητράτος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Γλυκερία, ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου, ο Γιώργος Μπαγιώκης κ.ά. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» - Οκτώ διηγήματα και ένα παραμύθι (εκδ. Μετρονόμος).
Ασπασία Στρατηγού
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι, συμμετέχοντας σε ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα. Το 2004 ξεκινάει την επαγγελματική της δραστηριότητα και πραγματοποιεί συνεργασίες με το μουσικό σχήμα «Βορριάδες» το οποίο ίδρυσε ο δεξιοτέχνης του βιολιού Γιάννης Ζευγόλης. Επίσης από το 2005 είναι μόνιμη συνεργάτης τής ορχήστρας «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας» με την οποία συνεργάζεται μέχρι και σήμερα έχοντας συμμετάσχει σε πολλές μουσικές παραστάσεις, περιοδείες και φεστιβάλ εντός συνόρων αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, δίπλα σε καταξιωμένους ερμηνευτές και συνθέτες. Το 2007 συμμετέχει στην μουσική παράσταση «Όταν συμβεί στα πέριξ», στο Ηρώδειο και αποτέλεσε την πρώτη της συνεργασία επί σκηνής με τον Γιώργο Νταλάρα. Ακολούθησαν οι συμμετοχές στις παραστάσεις του «Όλα από την αρχή» (2008) που σκηνοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής στην σκηνή του θεάτρου «Παλλάς» και «Σαν τραγούδι μαγεμένο» (2009) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Παράλληλα, πραγματοποιεί συμμετοχές σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές σημαντικών δημιουργών ερμηνεύοντας καινούργια τραγούδια αλλά και σε ζωντανές ηχογραφήσεις παραστάσεων: Δωδεκάορτο (Χρήστος Τσιαμούλης), Φωνές του αέρα (Δήμος Βουγιούκας), Άλκης Αλκαίος , οι τροβαδούροι τις καρδιάς μου, Τραγούδια με ουσίες (Ζωντανή ηχογράφηση από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού), Σαν τραγούδι μαγεμένο (Γιώργος Νταλάρας), Στις Κυκλάδες όμορφα ‘ναι (Σωτήρης Μαργώνης), Viva, (Νάγια Δρακιά), Στην ομορφιά του δειλινού (Νίκος Βερύκκοκος). Τα Έργα της καρδιάς είναι η πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά.
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Βασίλης Χατζηπαναγής
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ
ΣΕ ΑΠΛΆ ΕΛΛΗΝΙΚΆ:
ΘΕΜΑ: Μια ιστορία ... γαΐδάρων .
Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ
Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα
παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα
γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι
προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο
στα χείλη. Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε
150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν
ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα
γαϊδούρια τους.
Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και
ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει
οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι …500 ευρώ!! Και αποχώρησε.
Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων
που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει
όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα. Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα
να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4
φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό,
αναγκάστηκαν να ζητήσουν ΔΆΝΕΙΟ από την τοπική τράπεζα.
Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές
σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού
βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια
στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.
Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα
χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα
γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν
ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και
κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που
είχε με τον δήμο.
Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει
λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά
στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως … ήταν κουμπάρος του δημοτικού
συμβούλου… Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν
έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση.
Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο
δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του
έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια
ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!!...
Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να
μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το
νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών
προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών…
Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του
δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι. Ήταν έλεγε
αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να
βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και
να … ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.
Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο
επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί
κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν … με τον ιδρώτα τους.
Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με
μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική
εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει
τι έκαναν μετά οι αγρότες. Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους? Τι θα κάνεις εσύ?
(Μετάφραση από το ιταλικό κείμενο το οποίο ήταν μετάφραση του γαλλικού και
πάει λέγοντας. Φυσικά τα κείμενα αυτά είναι μεταφρασμένα σε όλες τις
γλώσσες γιατί ως γνωστό στην ιστορία αυτή εμπλέκονται επιχειρηματίες,
τραπεζίτες, δημοτικές αρχές και φουκαράδες χωρικοί όλου του κόσμου
καθώς όλος ο πλανήτης υπόκειται στους «κανόνες της αγοράς» … των
γαιδάρων.)